Zima v kuchyni – top recepty na zahřátí

Redakce Jídlo.cz

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Vaření je zábava a na zimu se většina z nás zavírá v kuchyni, z níž vycházejí úžasná jídla, která ocení celá rodina. Pečení i vaření nás Čechy zkrátka baví.
 

Uvařte si dokonalý oběd

Často přemýšlíme co uvařit a bloumáme po receptech. Na zimu jsou dobrá hutnější a plnější jídla, která nás zasytí a zahřejí. Také více konzumujeme sladké nápoje, jako punč, čaj s medem nebo vařenou čokoládu, ke kterým se hodí buchty nebo koláče či různé druhy sladkostí. Obzvláště období Vánoc jsou dobou, kdy se pořádně najíme a odpočineme si.

Přes zimu je dobré jíst i zeleninu, která je plná vitaminů a zlepší vám imunitu. Dejte si třeba mrkev, ve které je vitamín D nebo pomeranče. Výborné na doplnění vitaminů v chladném období, kdy není sezónní zelenina, je kvašené zelí. Obsahuje mnoho vitaminu C. Dlouho vydrží v chladničce také dýně nebo jablka. Z těch si můžete připravit mnoho úžasných receptů.

Jíst byste měli pravidelně, protože při nízkých teplotách je potřeba udržovat dostatek energie. Zařaďte do svého jídelníčku brambory, které jsou plné vydatných sacharidů, libové maso nebo i ořechy obsahující nenasycené tuky a minerální látky. Budete se cítit sytí, zdraví a svěží, když si dáte pořádný oběd plný chutí.
 


Pečená dýně s uzeným a houbami

Dýně je velmi trvanlivá, vydrží vám v chladné místnosti dlouho. Můžete si z ní připravit mnoho skvělých jídel, které budou vypadat na talíři dobře. Doplňte ji uzeným masem a houbami. Místo praváků a babek použijte třeba i lišky. Obměníte tak chutě. Díky mrkvi hraje tento pokrm barvami.
 
Ingredience:
1 dýně
5 mrkví
uzené maso
hrst hub
lžička tymiánu
sůl
pepř
sójová omáčka
 
Postup:
1. Dýni a mrkve očistěte a nakrájejte na kostičky. Poté nakrájejte uzené maso.
2. Osolte, opepřete a přidejte tymián a houby, pokapejte sójovou omáčkou, lehce podlijte a dejte péct.
 

Bramborové knedlíky s valašským zelím

U uzeného masa už zůstaneme, můžete použít však i mleté maso, které správně okořeníte. Bramborové knedlíky s valašským zelím jsou syté a vydatné jídlo, které vám udělá radost obzvláště po výletě na horách.
 
Ingredience:
200 g brambor
300 g hladká mouka
300 g uzené maso
vejce
kypřící prášek do pečiva
cibule
zelí
houby
červená paprika
sůl
kmín
 
Postup:
1. Brambory uvařte a pomelte. Smíchejte je s moukou a vejcem. Přidejte kypřící prášek do pečiva a vypracujte hladké těsto.
2. Nakrájejte uzené maso na kousky a utvořte knedlíky plněné masem, uvařte je v osolené vodě.
3. Zelí vařte s houbami a trochou masa. Přidejte červenou papriku, sůl a kmín. Po uvaření zahustěte nastrouhanou bramborou smíchanou s trochou mouky.
4. Nakrájejte cibulku a osmažte na pánvi.
5. Knedlíky naložte na talíř, zalijte zelím a posypejte smaženou cibulkou.
 

A co třeba moučník

Po dobrém obědě je příjemné dát si kávu a k ní moučník. V zimě je chuť spíše na čokoládové nebo ořechové dezerty než na ovocné želatinové buchty. Upečte si ořechovou bábovku, brownies, skořicové šneky nebo suflé.

Vánoce se blíží a čeká nás opět i pečení cukroví. Vyzkoušejte si i pečení perníčků nebo zázvorových sušenek. Je dobré přidat občas nějaké zajímavosti, jako skandinávské vánoční poleno, které je plné čokolády. Výborná jsou také kávová zrnka či trubičky plněné nugátovou náplní.
 

Ořechová bábovka s čokoládovou polevou

Ořechová bábovka s čokoládovou polevou zahřeje u srdce. Vypadá úchvatně a stejně tak chutná. Místo nasekaných ořechů použijte ořechovou mouku, která dodá bábovce hladkou strukturu. Kousky oříšků můžete nasypat na čokoládovou polevu.
 
Ingredience:
0,5 hrnku cukru
2 hrnky mouky
0,5 hrnku mouky z vlašských ořechů
3 ks vejce
0,5 hrnku oleje
1 hrnek mléka
čokoláda na vaření
nasekané vlašské ořechy
 
Postup:
1. Z bílků a cukru našlehejte sníh. Ostatní ingredience smíchejte a přidejte do našlehaného sněhu.
2. Promíchejte a vlijte do vysypané a vymazané formy. Pečte v troubě na 180 °C.
3. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a polijte bábovku polevou. Následně posypejte sekanými ořechy.
 

Skořicoví šneci

Skořicoví šneci jsou u nás už klasika. Aby byli chuťově zajímavější, můžete přidat kousky čokolády nebo oříšků. Vlašské, mandle, lískové či arašídy. Je to kynuté těsto, které stačí jen srolovat, nakrájet a upéct. Příprava je jednoduchá a rychlá.
 
Ingredience:
250 ml mléka
2 lžíce cukr moučka
kvasnice
400 g hladké mouky
špetka soli
50 g rozpuštěného másla
1 vejce
 
Náplň:
50 g změklého másla
2 lžičky skořice
2 lžíce cukru
 
Postup:
1. Smíchejte mouku, cukr, máslo, mléko, sůl a kvasnice a nechte kynout těsto.
2. Po vykynutí těsto rozválejte a potřete náplní, kterou vytvoříte z másla, skořice a cukru.
3. Srolujte do ruličky a nakrájejte na kolečka. Ty potřete rozšlehaným vejcem a pečte na 200 °C.

Zapečená dýně se sýrem

Zapečená dýně se sýrem


Zapečená dýně se sýrem je jednoduchý recept a skvělý nápad, jak zpracovat skladované dýně.


Zapečená cuketa se zeleninou a uzeným tofu

Zapečená cuketa se zeleninou a uzeným tofu


Další z vydatných jídel na zahřátí, která jsou plná vitaminů, a tak vhodná pro dlouhé zimní večery.


Bramborové knedlíky od babičky

Bramborové knedlíky od babičky


Skvělé bramborové knedlíky jsou základ. Zkuste náš recept na bramborové knedlíky a doplňte je čímkoliv, co máte rádi.


Skořicové rolky

Skořicové rolky


Další z variací na lahodný moučník je tento recept na škořicové rolky.


Čokoládová poleva

Čokoládová poleva


Recept na čokoládovou polevu je zde představen ve své základní podobě, která však z bábovky činí ještě sladší zážitek.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Zima v kuchyni – top recepty na zahřátí, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Zima v kuchyni – top y na zahřátí.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: zima, kuchyni, top, zahřátí.


×