Domácí lučina: proč jíst skutečné potraviny a jak čerstvý sýr vyrobit
Jednou ze zásad zdravé výživy je jíst potraviny bez zbytečné chemie. Konzervanty a látky zvýrazňující chuť potravin našemu tělu příliš neprospívají. Spíše naopak. Mohou být příčinou vzniku některých onemocnění, například alergií. Jíst zdravě přitom nemusí být tak těžké, jak se může někdy zdát.
Konzumace co "nejčistších" potravin přináší našemu zdraví spoustu benefitů. A rozhodně to není na úkor chuti. Skvělým důkazem je například lučina, čerstvý sýr, který má zástupy fanoušků i po čtyřiceti letech.
Čerstvý sýr ve vaničce má tradici od osmdesátých let a o jeho kvalitě svědčí fakt, že se oblibě těší dodnes. I z pohledu moderních trendů ve stravování má stále co nabídnout, protože se jedná o tzv. skutečnou potravinu. Co to znamená? Termín, který má v oblibě dietoložka Margit Slimáková, zjednodušeně řečeno označuje takové potraviny, které jsou základní, minimálně průmyslově zpracované a pocházející z ekologicky zodpovědného zemědělství.
Zdravý a cenově dostupný sýr
Pokud patříte k fanouškům výše jmenovaného sýra a nezdráháte se vyzkoušet v kuchyni nové věci, jste tu správně. Kdo chce trochu ušetřit a ještě udělat něco pro zdraví, může si sýr vyrobit snadno doma. Základní ingredience jsou pouze dvě, a k tomu plátýnko.
Recept na domácí lučinu
Potřebujete: 500 g kvalitního bílého jogurtu (ideálně domácího), 125 ml smetany ke šlehání
Postup:
1. Do mísy nalijte smetanu, přidejte jogurt a promíchejte.
2. Připravte si středně velký hrnec, na něj umístěte síto, které vyložte plátýnkem. Jogurt se smetanou nalijte na plátýnko, hrnec zakryjte, umístěte do lednice a nechte 24 hodin vykapávat.
3. Druhý den obsah, který zůstal v cedníku vyklopte a můžete podávat. Vzniklý sýr lze dochutit solí a čerstvými bylinkami.
Šunka na sladko s pečeným hroznovým vínem
Kvalitní šunka s vysokým obsahem masa, je považovaná za skutečnou potravinu. Podávaná na sladko, s ovocem, chutná výjimečně.