Slané sušenky s mrkví recept
Rychlý, jednoduchý a levný recept na přípravu sušenek, když dorazí nečekaná návštěva, nebo na oslavy či silvestr. Výsledné chutě můžete obměňovat použitím různých kombinací semínek a koření, případně i sýrů, nebo zelených bylinek.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g hladké celozrnné špaldové mouky,
- 200 g lučiny,
- 200 g másla,
- 4 mrkve,
- 1 lžička soli,
- 1/2 prášku do pečiva,
- 2 vejce,
- semínka na posypání (např. sezamová, slunečnicová, dýňová, lněná, maková),
- koření dle chuti (např. kmín, kari, chilli, hrubozrnná sůl).
Způsob přípravy
Do větší mísy vysypeme mouku, sůl, kypřící prášek. Máslo rozkrájíme na menší kousky a společně s lučinou zapracujeme do mouky. Přidáme jedno celé vejce a žloutek z druhého vejce. Druhý bílek zatím odložíme na potírání sušenek. Jako poslední přidáme na jemno nastrouhané syrové mrkve. Vypracované těsto zabalíme do sáčku a dáme na 30 minut do lednice.
Předehřejeme troubu na 180°C. Vyndáme těsto z lednice a rozdělíme na tolik dílů, podle toho kolik budeme chtít druhů sušenek. Nejprve do každého dílu těsta zapracujeme vybrané koření. Pak těsto vyválíme na podsypaném vále na co nejtenčí placku, protože při pečení sušenky díky prášku do pečiva vyrostou. Vykrajujeme jednotlivé sušenky a přeložíme je na plech. Sušenky potřeme bílkem a posypeme semínky dle chuti. Z půl kila mouky by měly vyjít sušenky zhruba na 3 plechy. Pečeme zhruba 15 minut dokud nebudou sušenky zlatavé.