Houskový knedlík v ubrousku recept
Ke guláši, k omáčkám jako je svíčková, koprovka i rajská je jako příloha skvělý houskový knedlík. Podávat se však dá i jako hlavní jídlo, třeba opečený na másle, obalený v rozšlehaných vejcích. Těsto na knedlíky je nutné dobře vypracovat, aby do něj vniklo co nejvíce vzduchu a výsledek byl krásně nadýchaný. Teprve potom do těsta zapracujeme nakrájené pečivo. Pokud je těsto příliš jemné, je dobré vařit ho v látkovém ubrousku.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 250 g rohlíků nebo housek
- 2 vejce
- 280 - 300 ml mléka
- 30 g másla
- 50 g hrubé mouky
- sůl
Způsob přípravy
Z vajec oddělíme žloutky a bílky. Z bílků ušleháme tuhý sníh.
Pečivo nakrájíme na drobné kostičky, nasypeme je do misky a zvlčíme mlékem, ve kterém jsme rozšlehali žloutky a sůl. Rohlíky necháme chvilku odpočinout, aby se do nich mohla tekutina vsáknout.
Do směsi poté vmícháme rozpuštěné máslo, prosátou mouku a nakonec sníh z bílků. Ten do těsta zapracujeme opatrně, aby se příliš neporušila jeho struktura. Těsto vytvarujeme do šišky a tu uložíme na navlhčenou a vyždímanou utěrku.
Utěrku ovineme kolem knedlíku a na obou koncích ji pevně uvážeme nití, a to co nejblíže k těstu, a pak ještě jednou, asi o centimetr dále.
Knedlík vložíme do vroucí osolené vody, zmírníme plamen a vaříme ho 5 minut. Po uplynutí této doby odstřihneme nitě, které jsou uvázané těsně u těsta, knedlík otočíme a vaříme dalších 20 minut.
Uvařený knedlík vybalíme z utěrky a ostrým nožem nebo nití ho nakrájíme na plátky.