Sdílet:

Křen v naší kuchyni

Dana F.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Dobře chutná a také léčí
Křen je v České republice velice oblíbený, nejčastěji se používá jako studená omáčka k masům a uzeninám. Vynikající je i klasická česká teplá křenová omáčka s hovězím masem a houskovým knedlíkem. Připravují se z něj také různé saláty a předkrmy. Díky své výrazné, ostré, pálivé chuti se často kombinuje s ovocem, nejčastěji s jablkem, které chuť zjemní. Strouhaný se nakládá s octem a solí nebo se suší a poté používá jako koření.

Jak může prospět našemu zdraví?
Kořen křenu selského je nejzdravější čerstvý. Proto je dobré si ho dobře uskladnit například v suchém, chladném sklepě do bedýnky s pískem. Tím máte zajištěno, že k němu neproniknou plísně. Pokud ho budete skladovat v lednici, vězte, že časem ztrácí svou sílu. A na co je tedy dobrý? Zevně se již od starověku používal na těžko hojitelné rány, revmatické klouby, ale i jako obklad na hrudník při zánětu plic, průdušek a například za ucho, proti zánětu středního ucha. Ovšem s obklady opatrně, ať se na kůži nevytvoří puchýřky – obzvláště u dětí. Sráží také otoky a má diuretické účinky. Je také dobrý při chřipce a nachlazení.

Co obsahuje?
Křen obsahuje vysoké množství vitamínu C a A, dále také mnoho antibakteriálních látek, flavonoidy – což jsou účinné antioxidanty, které pomáhají našemu organismu v boji s rakovinou. Z minerálních látek můžeme zmínit hořčík, draslík, vápník, železo a fosfor.


Křen nad léky
Je dokázáno, že křen selský je opravdový léčitel a bývá účinnější než kdejaké léky. Vyzkoušejte například křenové mléko, které pomáhá při jaterních obtížích. Jednoduše přidáte tři lžíce čerstvého křenu do 250ml mléka a ohříváte cca 5minut na mírném ohni. Poté zakryjete na 10 minut a popíjíte cca týden po dvou doušcích každé tři hodiny. Při nachlazení je dobrý čerstvý křen s medem. Užívá se třikrát denně jedna lžička, chvíli po konzumaci člověk může cítit uvolnění nosu a odkašlávání.

Křenová omáčka od babičky

Křenová omáčka od babičky


Vyzkoušejte klasickou českou omáčku, kterou s oblibou připravovaly naše babičky. Je nejen chutná, ale i zdravá.


Červená řepa s křenem

Červená řepa s křenem


Ovšem toto je vitamínová bomba! Vynikající s čerstvým celozrnným pečivem nebo jako příloha k masům.


Křenová roláda s rostbífem

Křenová roláda s rostbífem


Nevíte čím pohostit chlapa? Vyzkoušejte křenovou roládu s rostbífem, určitě neprohloupíte.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Křen v naší kuchyni, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Křen v naší kuchyni.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: křen, naší, kuchyni.

Kde najít informace



×