Rychlý borůvkový koláč recept
Rychlý borůvkový koláč je velmi jednoduchý, nemusíte nic odvažovat, jednoduše použijete hrnky. Koláč je vláčný, lehký a určitě se po něm jen zapráší.
(celý recept)
Ingredience receptu
- těsto:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru krupice
- 3 vejce
- 1 hrnek sladké smetany
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 1 hrnek olivového oleje
- náplň:
- omyté čerstvé borůvky
- drobenka:
- cukr krupice
- polohrubá mouka
- tuhé máslo
Způsob přípravy
Ve šlehači ušleháme vejce s cukrem do světlé pěny. Pak přidáme olej a částečně i smetanu, pořád za stálého šlehání. V jiné míse promícháme mouku s práškem do pečiva a pak ji postupně přidáváme do těsta. Je-li třeba, přidáme i zbytek smetany, aby vzniklo hladké, ne příliš tuhé těsto.
Mezitím si předehřejeme troubu na 180 stupňů. V malé misce z másla, mouky a cukru připravíme drobenku. Do olejem vymazané a moukou vysypané formy nalijeme těsto, posypeme ho hustě borůvkami a navrch nasypeme drobenku.
V předehřáté troubě pak borůvkový koláč upečeme dozlatova.