Grilování stylově
S létem začíná i grilovací sezóna. Letní grilování je jedním z nejoblíbenějších způsobů kuchtění. Zejména kvůli tomu, že můžeme jídlo připravovat venku a také i venku stolovat. Když už jíte venku, užijte si to se vší parádou a stolujte stylově. Vyměňte papírové tácky za pár doplňků, které vám dodají pocit rodinné pohody a jedinečnosti okamžiku.
Grilovat můžete kdekoliv, na zahradě, terase chatě či chalupě. Gril sebou můžete vzít i do karavanu, pokud vyrážíte na dovolenou na kolech. Ke grilu už je třeba jen oheň, oblíbené potraviny ve formě zeleniny, masa i pečiva a můžete začít. Vezměte si pár pomocníků pro usnadnění grilování a příjemné stolování. Povyšte pobyt v přírodě na společenskou událost.
Místo papírových tácků vyndejte porcelán. Pokud něco rozbijete, berte to tak, že střepy přinášejí štěstí a že hmotné statky si sebou na věčnost stejně nevezmete. K obracení horkých steaků, hamburgerů i kusů zeleniny zkuste místo vidličky kleštěmi, pinzetou či super grilovací obracečkou. Bude to mnohem stylovější a také jednodušší.
Můžete volit i nádobí vhodné ke grilování v podobě nádobí z ekologické směsi z plastu a bambusu. Nabídka je ve spoustě krásných pastelových barev, které se k létu skvěle hodí. K dispozici jsou malé i velké misky nebo nápojové kelímky. Přidejte dřevěné a ratanové podnosy.
Příprava lahůdek
Pro přípravu kupte raději skutečně kvalitní a odleželé jateční maso. Nemusí být úplně čistě libové, troška tuku mu dodá tu pravou chuť a šťávu. Maso před samotným grilováním zbytečně neomývejte. Vysušte jej čistou vlhkou utěrkou.
Zapomeňte na marinování a připravujte čerstvé maso jen se základním kořením a bylinkami. Pepř přímo z mlýnku a pár bylin bohatě stačí. Solte až hotový pokrm, ať maso nepouští zbytečně šťávu.
Gril pořádně rozehřejte, ať jsou uhlíky pěkně žhavé, ale oheň v nich neplápolá. Grilovací náčiní jako je jehla a rošty před použitím potřete kůží ze špeku. Můžete jej také potřít olejem, pokud jej nemáte k dispozici. Maso se nebude přichycovat.
Na maso použijte obracecí kleště, nepíchejte do něj vidličkou, aby vám z něj nevytékala šťáva, která dodá masu chuť. Ryby grilujte celé. Na trhu jsou k dostání i speciální košíky, síta a rošty na grilování ryb. Nebudou se vám rozpadat a propadávat na uhlíky.
Pokud grilujete, určitě si dejte k masu spoustu grilovaných druhů zeleniny. Je výborná a maso bude lépe stravitelné. Na závěr můžete zkusit i ugrilovat sladkou tečku, třeba v podobě grilovaného ananasu. Chutná výtečně.