Mrkvový sirup recept
Šťávu z mrkve lze i trochu netradičně zpracovat do formy sirupu. Malinové, bezové nebo jahodové sirupy už mají mnozí z nás dobře vyzkoušené, ale co jednou zkusit změnu a připravit šťávu z mrkve? Rozhodně stojí za vyzkoušení!
(celý recept)
Ingredience receptu
- 2 kg mrkve
- 1 kg jablek
- 500 g krupicového nebo třtinového cukru
- 4 - 6 g kyseliny citronové
- 3 l vody
Způsob přípravy
Mrkve omyjeme, povrch pečlivě očistíme kartáčkem nebo ho oloupeme škrabkou a zeleninu nakrájíme na kolečka. Ta nasypeme do většího hrnce, zalijeme je 1,5 l vody a vaříme doměkka. Trvá to 15 - 20 minut.
Jakmile dáme mrkev na plotnu, začneme chystat jablka, která umyjeme, zbavíme jadřinců ale neloupeme. Ovoce nakrájíme na menší kousky a asi v polovině doby vaření mrkve ho přidáme do hrnce. Změklou směs rozmixujeme tyčovým mixérem a propasírujeme přes síto.
Vznikne mrkvový protlak, který zředíme zbylým množstvím vody, přidáme cukr a hrnec vrátíme na plotnu. Směs zahřejeme na maximálně 80°C a mícháme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Pak hrnec sejmeme ze sporáku a vmícháme kyselinu citronovou.
Nyní si připravíme vysterilizované uzavíratelné nádoby a hustou směs do nich naplníme. Uzavřené lahve nebo sklenice dále sterilizujeme v hrnci, a to nejvýše 10 minut. Před konzumcí sirup ředíme s vodou v poměru 1:1.
Hotový sirup v nádobách lze uchovávat na chladnějším a temném místě. Otevřený pak musí do ledničky a je na místě ho co nejrychleji spotřebovat.