Indické zeleninové Sabdží recept
Pokud jste milovníci indické kuchyně toto tradiční jídlo byste měli doma vyzkoušet. Můžete na něj použít veškerou sezónní zeleninu měsíce června. Vypadá to komplikovaně, ale není a toto jídlo si velmi zamilujete. Podávejte s čerstvě nasekaným koriandrem a ideálně s rýží basmati, nebo indickými plackami.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 2 střední brambory
- 4 růžičky květáku
- 1 vrchovatá hrst hrášku (může být i mražený)
- 1 střední mrkev
- 300g rajčat z konzervy
- rostlinný olej (já používám řepkový)
- 1 vrchovatá lžička římského kmínu (celého)
- 1 lžička asafetida (známé také jako čertovo lejno)
- 3 lžičky koriandrového prášku
- 1 lžička chilli koření (podle chuti)
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1 vrchovatá lžička čerstvého a na jemno nakrájeného zázvoru
- 1 vrchovatá lžička koření garam masala
- 1 vrchovatá hrst nasekaného čerstvého koriandru
- 1 zelená chilli paprička (i tuto pálivou ingredienci můžete vynechat, pokud to nezvládáte)
- 2 hrnky vody
- sůl
Způsob přípravy
Brambory nakrájejte na větší kostky. Půlku dejte vařit do měkka a druhou půlku si nechte na později.
Do hluboké pánve nebo většího hrnce dejte olej, který rozehřeje, ale ne úplně rozpálit. Vhodíte do něj římský kmín, asafetida a mícháte. Jakmile začne kmín praskat, tak přidáte nasekaná rajčata z konzervy společně se šťávou a nakrájený uvařený brambor. Vše řádně promícháte.
Přidáte zbývající koření: koriandr prášek, kurkumu, chilli koření a čerstvý zázvor. Celé to opět pořádně zamícháte a vaříte asi 2 minuty.
Poté přidáte nakrájený syrový brambor, růžičky květáku, nakrájenou mrkev a vše zamícháte. Pak zalijete vodou a přivedete k varu. Snižte plamen a pod pokličkou vaříte, dokud brambory nezměknou. To je přibližně 10 minut. Zelenina hezky změkne, ale ne moc a ty první vařené brambory se hezky rozvaří a omáčku pěkně zahustí.
Pokud je šťávy příliš, nechte ještě chvíli vařit bez pokličky, aby se šťáva trošku zredukovala. Pak přidejte koření garam masala, hrášek, polovinu čerstvého nasekaného koriandru a čerstvé nakrájené chilli, pokud chcete pálivou variantu. Nechte ještě chvíli povařit a můžete servírovat na stůl.