Ricottové knedlíčky s chřestem a zeleným česnekem recept
Velmi jednoduché knedlíčky na přípravu a jedná se o ideální pokrm na jaro. Jarné chřestová sezóna je za dveřmi a tak ji nepropásněte. Tento recept budete zbožňovat.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 2 šálky plnotučného ricotty
- 1 šálek jemně nastrouhaného sýru Grana Padano a další (na servírování)
- 1 velké vejce, pokojová teplota
- 1 vaječný žloutek, pokojová teplota
- 2¼ čajové lžičky košer soli a další
- ¼ šáleku polohrubé mouky
- Chřest:
- 1 svazek chřestu (oříznutý, nakrájené na kousky 2,5 cm)
- 2 šálky kuřecího vývaru
- 1 stonek zeleného česneku, světle zelené a bílé části, příčně nakrájené na tenké plátky
- 3 lžíce nesoleného másla, nakrájené na kousky
- 2 lžíce nasekané pažitky
- 2 lžičky čerstvé citronové šťávy
- sůl, čerstvě mletý pepř
- Olivový olej
Způsob přípravy
Před přípravou knedlíků zkontrolujte vlhkost ricotty. Pokud se ricotta prodává samostatně v nádobě, pak vše, co musíte udělat, je vysušit ji a redukovat množství na 1½ šálku. U ricotty, která není odvodněná, musíte ji pořádně mačkat, abyste vypustili přebytečnou tekutinu. Cedník vyložte plátnem a vložte do velké mísy (aby zachytila tekutinu vytékající z ricotty). Lžící dejte ricottu na plátno a nahoře položte papírový ručník. Zatižte ricottu pomocí plechovek nebo jiných těžkých předmětů; nechte odpočinout po dobu nejméně 4-24 hodin. Ricotta by měla být suchá a drobivá a to je to co chceme. Odměřte 1½ šálku.
Smíchejte ricottu, Grana Padano, vejce, vaječný žloutek a sůl v kuchyňském robotu, dokud nebude směs hladká. Posypte směs moukou a znovu promíchejte, dokud se nespojí. Přeneste těsto na noky do střední misky.
Připravte si plech na pečení vyložený papírem na pečení a trošku ho poprašte moukou. Pomocí kovových lžic si připravte z těsto do podoby větších noků. Špičkou prstu odtlačte těsto z lžíce a nechte spadnout na plech. Knedlík se na každém konci mírně zakřiví. Mělo by to vyjít na cca 65 knedlíčků.
Připravte si hrnec s vroucí vodou a nasypte do něj chřest a vařte téměř doměkka 2–3 minuty. Přeneste do misky s ledovou vodou a ledem a nechte zchladit (blanšírování, zelenina neztratila barvu).
Připravte si druhý hrnec s vroucí osolenou vodou a vývarem a dávejte do něj knedlíčky jeden po druhem aby se navzájem neslepily a občas promíchejte. Že jsou knedlíky hotové poznáte, když začnou plavat na hladině po cca 4 minutách.
Nakonec orestujte knedlíčky na pánvi na másle se zeleným česnekem a trochou vývaru. Často míchejte dokud omáčka trochu nezhoustne a nakonec přidejte chřest, pažitku a citronovou šťávu, promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Podáváme knedlíky posypané sýrem a pokapané olivovým olejem.
Dopředu: Knedlíky se mohou připravit 1 měsíc dopředu. Zamrazte si je do mrazáku v uzaviratelné nádobě a potom vařte cca 6 minut.