Mrkvový koláč s polevou recept
Mrkvový koláč s polevou je vláčný, jemný moučník ke kávě nebo k odpolednímu čaji. Snadný recept i pro kuchaře začátečníky. Úspěch zaručen.
Ingredience receptu
- 3 střední mrkve
- 2 sklenice polohrubé mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 3 vejce
- 1 pomeranč
- 1 sklenice olivového oleje
- 1 sklenice polotučného mléka
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- máslo
- poleva:
- 1 bílek
- 100 g moučkového cukru
- olivový olej
Způsob přípravy
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. V míse ušleháme vejce s cukrem do pěny. Mrkev oloupeme a nastrouháme.
Do mísy postupně přidáváme mléko, olej, vanilkový extrakt, nastrouhanou pomerančovou kůru, mrkev a nakonec mouku rozmíchanou s kypřícím práškem.
Hotové těsto rozetřeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy na koláč a pečeme v předehřáté troubě přibližně 35 až 45 minut. Zapíchnutou špejlí vyzkoušíme, zda je koláč upečený a necháme ho vychladnout.
Bílky vyšleháme s moučkovým cukrem a několika kapkami oleje dohladka. Hotovou polevou polijeme vychladlý koláč a necháme ji ztuhnout.