Linecký koláč bez lepku recept
Tento linecký koláč bez lepku si můžeme upéct kdykoliv máme chuť na něco sladkého ke kávě. A navíc, těsto podle tohoto receptu můžeme použít také na pečení vánočního lineckého cukroví.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 250 g meruňkové marmelády
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 200 g másla
- 200 g bezlepkové mouky
- 150 g cukru krupice
- 1/2 balíčku vanilkového cukru
- 1 lžička skořice
- 200 g nastrouhaných sladkých mandlí
- špetka mletého hřebíčku
- rostlinný olej na vymazaní formy
- moučkový cukr na zdobení
Způsob přípravy
Na vále smícháme mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, nastrouhanými mandlemi, skořicí a hřebíčkem.Nakonec do této sypké směsi zapracujeme jedno vejce a tuhé máslo nakrájené na menší kousky. Těsto důkladně vypracujeme, zabalíme ho do potravinové fólie a uložíme do ledničky na 1,5 hodiny.
Mezitím si vymažeme koláčovou formu roslinným olejem a troubu předehřejeme na 200 stupňů. Připravené těsto rozdělíme přibližně na polovinu, jedna by měla být o něco větší než druhá. Větší kus těsta válečkem rozválíme na placku o tloušťce asi 6 mm a přeneseme ji do formy. Na okrajích těsto trochu zvedneme.
Povrch těsta potřeme meruňkovou marmeládou. Zbylé těsto rozválíme také na placku a nakrájíme z ní proužky, které křížem poskládáme na marmeládu a vytvoříme tak na koláči mřížku. Okraje koláče a proužků stiskneme a přebytečné těsto ořízneme. Proužky potřeme rozšlehaným žloutkem.
Koláč pečeme v předehřáté troubě přibližně 55 až 60 minut. Po upečení koláč necháme vychladnout a lehce ho pocukrujeme moučkovým cukrem.