Pletení vánočky ze 6 pramenů recept
Přinášíme skvělý tip jak připravit lahodnou vánočku ze šesti pramenů. Nelamte si hlavu sožitým pletením, zde se dozvíte jak lehce a hravě připravíte kynutou vánočku.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 12 dkg másla
- 8 dkg cukru
- 3 žloutky, sůl
- citronovou kůru
- mletou vanilku
- 2 a 1/2 dkg droždí
- 1/4 l sladké smetany
- 50 dkg hladké i hrubé mouky (tedy 25 dkg jedné a 25 dkg druhé, pozn. red.)
- 5 dkg rozinek
- 5 dkg citronády (kandované citronové kůry, pozn. red.)
- 4 dkg mandlí
- 1 vejce na potření
- 1 dkg mandlí na posypání
- 1 a 1/2 dkg másla na pomazání
Způsob přípravy
Připravte si misku a umíchejte v ní máslo do pěny. Přidejte krupicový cukr, žloutky, sůl, citronovou strouhanou kůru, mletou vanilku a vše míchejte cca 20 minut.
Do těsta přidejte připravený kvásek z droždí, cukru, mouky a smetany. Přidejte zbytek mouky a smetany a vypracujte těsto. Nakonec přidejte rozinky, nakrájenou citronádu, loupané, drobně nakrájené mandle a dejte kynout na vlahé místo v míse přikryté ubrouskem na 1 hodinu.
Vánočka ze šesti pramenů je jednodušší oproti patrové vánočce. Plete se celá naráz a vánočka se vám nezdeformuje.
Nakynutou vánočku potřete vejcem a nechte malou chvíli oschnout, a poté ji ještě jednou potřete vajíčkem, posypte loupanými sekanými mandlemi a dejte péct nejdříve do vyhřáté trouby na 200 stupňů, po asi 15 minutách teplotu stáhněte na 160 stupňů. Nakonec ji překryjte pečicím papírem, aby se nespálila, a pečte zbývajících 40–45 minut. Nechte vychladnout a máte hotovo.