Květáková polévka recept
Květáková polévka je jednoduchá a její příprava nezabere příliš času. Je jedinečná svou chutí a vůní a rozhodně si na ní pochutnáte.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1/2 květáku
- 50 g Créme fraiche nebo smetany
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 2 středně velké brambory
- 1 šálek nastrouhaného čedaru
- 1 žlutá cibule
- zelená pažitka
- sůl - podle chuti
- pepř - podle chuti
Způsob přípravy
Květáková polévka je jednoduchá a její příprava nezabere příliš času. Je jedinečná svou chutí a vůní a rozhodně si na ní pochutnáte. Do velkého hrnce nalijeme olivový olej a při střední teplotě na něm 5 minut restujeme cibuli nakrájenou nadrobno. Pak přidáme utřený česnek a ještě asi minutu smažíme. Nyní přidáme nakrájený květák a brambory nakrájené na kousky. Během pár minut vše osmahneme a pak přilijeme vývar.
Polévku přivedeme k varu a pak zvolna vaříme asi 20 minut, až brambory změknou. Odstraníme polévku z plotny a tyčovým mixérem ji ušleháme do krémové konzistence. Při šlehání do ní přidáme smetanu a strouhaný sýr. Hotovou polévku dochutíme pepřem a solí. Na talíři ji ozdobíme nasekanou pažitkou a můžeme k ní podávat teplý a křupavý opečený chléb.