Dušičky - oslavte svátek zesnulých u dobrého jídla…
Svátky kdy vzpomínáme na své zesnulé nepatří v Evropě mezi bujaré oslavy, přesto jsou hluboce zakořeněné do naši historie a naši předci je poctivě slavili. Letošní oslavy Dušiček spadají na 2. listopadu, oslavte je v rodinném kruhu o dobrého jídla.
Dnes se už svátky zesnulých moc s jídlem nespojují, naše předkyně však tradičně pekly takzvané dušičkové pečivo, kterým obdarovávali čeleď i koledníky. Velmi často se jednalo o kynuté bochánky, žemle, rohlíky nebo věnečky. Svými tvary se podobali zkříženým kostem, kterým se říkalo “kosti svatých”. Na výrobu používali zejména sladké kynuté či křehké těsto se sušeným ovoce, někdy ho plnili mákem či povidly.
Další den pak pekly pečivo, které se nazývalo přímo “dušičky”. Těsto bylo hranatého tvaru a zadělávalo se s mlékem a plnilo se povidly. Hospodyně tímto sladkým pečivem nejčastěji obdarovávali žebráky, potulné umělce či chudinu na vsi. Vy můžete v duchu tradice oslav Dušiček obdarovat své sousedy a přátelé.
Když se večer zapálil oheň v kamnech, hospodyně na něm připravovaly další rozmanité pokrmy, které se potom částečně házelo do ohně. Věřící doufali, že bude fungovat jako částečné vykoupení pro duše v očistci. Tradičně se používalo hojně také máslo, které pozůstalí dávali do lamp místo oleje. Věřili, že máslo slouží zesnulým k pomazání popálenin zesnulých v očistci. Dále lidé často pili mléko, které mělo popálené zemřelé ochlazovat.
V některých pravoslavných zemích bylo zase zvykem uspořádat hostinu, na které se podávaly nebožtíkova oblíbená jídla. Celá rodina se sešla u stolu a u dobrého jídla zavzpomínala na své milované.

Pečená dýně a pesto z šalvěje a ricotty
Pečená dýně a pesto z šalvěje a ricotty je zajímavé zeleninové jídlo.

Polévka z pečené dýně
Hitem letošní dýňové sezóny je jednoznačně tento lahodný dýňový krém s jedinečnou chutí pečené dýně.

Pečená dýně s chutí karamelu
Pečená dýně s chutí karamelu je skvělá pochoutka, kterou můžete pohostit každou návštěvu.