Perfektní lasagne? Vyzkoušejte tajnou přísadu Jamieho Olivera!
Britského šéfkuchaře a hvězdu kuchařských show Jamieho Olivera, není třeba fanouškům vaření příliš představovat. Jeho pořady i kuchařské knihy jsou oblíbené po celém světě, včetně České republiky. Populární kuchař na svém YouTube kanálu často radí jak vařit z domácích surovin i jak oblíbené recepty vylepšit. Tentokrát se podělil o tajný trik na zdokonalení populárního italského pokrmu.
Kuchařská hvězda Jamie Oliver začal vařit už jako teenager a postupně se propracoval až k řetězci vlastních restaurací. Jeho kuchařky patří k bestsellerům a kanál na YouTube s názvem Jamie Oliver má mnoho milionů fanoušků. Hlavním motivem kuchařských počinů Olivera je vařit snadno, rychle a zdravě. A jeho úsilí nevyšlo naprázdno. Za svou práci a přínos společnosti získal v roce 2005 prestižní ocenění Řád britského impéria.
Dokonalé těstoviny
Umění oblíbeného kuchaře inspiruje hlavně svou jednoduchostí, tak proč si nevzít příklad a nezkusit některý z jeho triků? Tentokrát jsme pozornost zaostřili na těstoviny…
Patří ke klasice italské kuchyně - lasagne. Vrstvené plátky těstovin prokládané masovým ragú a bešamelem, tak zní základ pro klasický recept, ale lasagne se dají vařit v mnoha obměnách, včetně vegetariánské. Jak je ještě vylepšit a možná i trochu ušetřit? Tady je tajná ingredience - čočka! Ano, hvězdný šéfkuchař doopravdy přidává k mletému masu luštěninu. Důvod? Čočka maso nastaví, proto ho není potřeba tak velké množství, a když se maso s luštěninou správně provaří, obě ingredience se propojí a čočka není ve výsledné omáčce cítit, i když jednotlivé chutě zvýrazní. Body navrch získá tajná přísada i za nemalý obsah minerálů, proteinů a vitamínů.
Lasagne podle Jamie Olivera
Jak vaří oblíbené těstoviny populární šéfkuchař? O recept se s diváky podělil na svém YouTube kanálu.
Předpis na lasagne: Na pánvi rozehřejeme trochu olivového oleje a opečeme 100 g nakrájené sušené slaniny (lze použít i anglickou), přidáme 2 nasekané snítky rozmarýnu, 2 bobkové listy, nadrobno nakrájenou mrkev, řapíkatý celer a červenou cibuli. Necháme asi 5 minut restovat. Poté zeleninu shrneme ke straně a do pánve vložíme maso - stejný díl hovězího a vepřového. Chvíli restujeme, aby se vyvařila tekutina. Směs osolíme, opepříme a vaříme dalších 10 minut. Přidáme špetku mletého muškátového oříšku, 2 menší sklenice červeného vína, 2 plechovky hotové čočky, 2 plechovky loupaných rajčat, 2 plechovky vody a necháme asi hodinu a půl probublávat.
V mezičase přijde na řadu bešamelová omáčka. V pánvi rozpustíme 50 g másla, přidáme nadrobno nakrájený pórek, 4 lžíce hladké mouky a 1 litr mléka. Omáčku vaříme do zhoustnutí, a poté ji rozmixujeme ponorným mixérem. Do pánve nastrouháme čedar, uzenou mozzarelu a směs promícháme, aby se sýr rozpustil.
Do zapékací nádoby vrstvíme nejprve masové ragú, pak bešamelovou omáčku a plátky lasagní. Vrstvíme do vyčerpání surovin, přičemž vrchní vrstva musí být bešamelová omáčka. Tu ozdobíme ještě porcí strouhaného sýra a lasagne zapékáme v troubě předehřáté na 180 °C, asi 40 - 45 minut.

Špagety s masovými kuličkami
Těstoviny nemusí být jen se sýrem a kečupem. Zkuste je podávat s masovými kuličkami a budete za hvězdu!

Vegetariánské rizoto
Rizoto je další klasikou, bez které se italská kuchyně neobejde. Tentokrát na vegetariánský způsob.

Těstovinový salát s kuřecím masem
Těstoviny se dají skvěle kombinovat i s masem a zeleninou. Vznikne tak sytý a zároveň zdravý pokrm.