Mrkvová polévka recept
Mrkvová polévka z pečené mrkve je lahůdkou mezi polévkami. S opečeným toustem může klidně nahradit večeři.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 5 šálků zeleninového vývaru
- 1 cibule
- 5 mrkví
- 1/4 šálku olivového oleje
- 1 snítka tymiánu
- 1 čerstvý zázvor
- 2 stroužky česneku
- čerstvě mletý černý pepř
- sůl
Způsob přípravy
Mrkvová polévka z pečené mrkve je lahůdkou mezi polévkami. S opečeným toustem může klidně nahradit večeři. Mrkev omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Na plechu vymazaném olivovým olejem ji pak v troubě pečeme asi 20 minut. Při pečení ji osolíme a několikrát obrátíme. Nakonec by měla být měkká a mít nahnědlou barvu. Zeleninový vývar přivedeme k varu. Přidáme zázvor a snítku tymiánu a povaříme 15 minut. Na pánvi osmahneme na olivovém oleji nakrájenou cibuli dozlatova.
Pak k ní přidáme utřený česnek a opečenou mrkev a vše ještě krátce osmažíme. Z vývaru odstraníme zázvor a tymián. Přidáme do něj směs s mrkví z pánve a vše vaříme 5 až 10 minut. Když se nám zdá mrkev hodně měkká, rozmixujeme vše ponorným mixérem. Pokud je polévka moc hustá, zředíme ji trochou vody. Dochutíme solí a mletým pepřem a můžeme na talíři ozdobit snítkami čerstvého tymiánu. Můžeme doplnit osmaženými chlebovými krutony.