Luštěninové pokrmy: podzimní recept podle Jamieho Olivera
Čočka, fazole, hrách, cizrna… Luštěniny jsou populární již po tisícovky let a stále tvoří důležitou složku našeho jídelníčku. Významnou složku stravy tvoří i v rodné zemi oblíbeného kuchaře, moderátora a podnikatele Jamieho Olivera. Nechte se inspirovat jeho snadným a nápaditým receptem jako dělaným pro podzimní dny.
Luskoviny znal už pravěký člověk. Například čočka se objevila na našem území již v 5. tisíciletí před naším letopočtem, podobně jako hrách. Dnes se ve světě nejvíce pěstuje sója a fazole, o něco méně pak cizrna, hrách, čočka a lupina.
Cenný zdroj bílkovin
Luštěniny představují významný zdroj kvalitních přírodních bílkovin a minerálů. Obsahují však také karotenoidy, vitamíny skupiny B, C, E, téměř žádný tuk, mají nízký glykemický index a žádný lepek. Velkou výhodou je také fakt, že se luštěniny snadno skladují po dlouho dobu, aniž by ztratily na své výživové hodnotě.
Dle statistik Organizace pro výživu a zemědělství Spojených národů (FAO) se ve světě sní za rok v průměru od 2 – 20 kg luštěnin na osobu. V České republice trochu zaostáváme, protože spotřeba se u nás pohybuje blízko u spodní hranice, a to je vzhledem k výživovým hodnotám luštěnin škoda.
Sušené nebo v plechovce?
Luštěniny lze zakoupit v sušené podobě, ale také v plechovce. Kdo chce ušetřit peníze a nemá problém s dlouhou přípravou, ten ať volí sušenou variantu potraviny. Je však třeba počítat s tím, že luštěniny během bobtnání a při vaření zdvojnásobí svůj objem. Názorný příklad - kdo chce mít 240 gramů hotových luštěnin, namočí pouze 120 gramů.
Ti, kdo se namáčením ani varem nechtějí zabývat, sáhnou po fazolích, hrachu, čočce či cizrně z plechovky. Příprava je velmi jednoduchá, protože je stačí pouze ohřát nebo rovnou přidat do pokrmu. A co z luštěnin připravit? Nechte se inspirovat kuchyní Jamieho Olivera.
Recept podle populárního kuchaře
Klobásky zapečené s fazolemi
Potřebujete: 600 g cherry rajčátek, 4 stroužky česneku, 200 g rozmarýnové focaccii (či jiného bílého chleba), 660 g bílých fazolí z plechovky, 12 klobásek Chipolata (nebo jiných klobásek vhodných pro grilování), lžíci olivového oleje, lžíci červeného vinného octa
Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C. Rozpůlíme rajčátka, očistíme česnek a nakrájíme ho na plátky, focacciu natrháme na kousky. Vše vložíme na plech nebo do zapékací nádoby o rozměrech 30 x 35 cm. Ke směsi přidáme fazole i se šťávou, olivový olej, červený vinný ocet, trochu vody a vše promícháme. Klobásky rozpůlíme, rovnoměrně je rozmístíme po plechu a zatlačíme do směsi fazolí a rajčat. V předehřáté troubě pečeme 45 minut, dokud povrch pokrmu nezezlátne.
Zdroj: jamieoliver.com, Wikipedie, Český rozhlas