Rýžové kuličky se sýrem smažené recept
Smažené rýžové kuličky jsou skvělé například s vařeným bramborem, ale i jen samotné, namočené například do pikantní omáčky. Hodí se proto jako hlavní chod i jako chuťovka, když se pije alkohol.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 250 - 300 g uvařené rýže
- 3 vejce
- 120 g ementálu nebo čedaru
- 100 ml rajčatové omáčky (příp. protlaku)
- mletý černý pepř
- sůl
- hladká mouka na obalení
- strouhanka
- olej na smažení
Způsob přípravy
Rýži smícháme v míse s rajčatovou omáčkou či protlakem, přidáme 2 rozšlehaná vejce, nastrouhaný sýr, sůl, pepř a promícháme.
Ze vzniklé hmoty vytvarujeme kuličky (průměr asi 3 cm), které obalíme nejprve v mouce, pak v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance.
Na pánvi rozehřejeme dostatečné množství tuku a kuličky smažíme dozlatova ze všech stran. Hotové klademe na talíř vyložený papírovou utěrkou, která odsaje přebytečný tuk.
Kuličky servírujeme s vařeným bramborem a tatarskou omáčkou nebo je podáváme studené, jako chuťovku k vínu či pivu.