Krůtí guláš recept
Guláš je v české kuchyni dost oblíbený a tradičně se připravuje z hovězího masa. Dá se ale uvařit i z jiných druhů mas, například z vepřového nebo z drůbežího. Bílé maso je z uvedených druhů nejdietnější, a také je nejsnadnější na přípravu, protože nejrychleji změkne. Na guláš lze použít krůtí prso, o něco vhodnější jsou ale krůtí spodní stehna. Výraznější chuť a vůni dodá pokrmu slanina i koření. Krůtí guláš chutná dobře s knedlíkem, dá se ale použít i jako omáčka na těstoviny.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 - 700 g krůtích spodních stehen (krůtího prsa)
- 100 g anglické slaniny
- 1 - 2 cibule
- 2 lžičky červené mleté papriky sladké
- 1 lžička uzené papriky
- 2 stroužky česneku (lze vynechat)
- vývar (příp. 1/2 bujonu)
- tuk - vepřové sádlo nebo ghí
- 2 lžíce hladké mouky
- voda
- pepř
- sůl
Způsob přípravy
Na sádle nebo ghí opražíme na kostičky nakrájenou slaninu. Když začne tmavnout, přisypeme k ní najemno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět.
Krůtí maso zbavíme blan, nakrájíme ho na kostky a lehce obalíme v hladké mouce. Maso přidáme ke slanině s cibulí a pár minut ho opékáme. Pak hrnec odstavíme z plotny, vsypeme do něj koření i sůl a vše promícháme.
Maso zalijeme vývarem, směs promícháme, aby se uvolnila mouka a krůtu vaříme doměkka.
Hotový guláš podáváme s houskovým knedlíkem nebo s těstovinami.