Hustá rajčatová polévka s chlebovými krutony recept
Hustá rajčatová polévka s chlebovými krutony je dobrý nápad, když máte velkou úrodu rajčat. Pro tento recept použijte jakákoliv rajčata kromě cherry rajčat.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1,3 kg zralých rajčat
- 1/3 hrnku olivového oleje
- 3 krajíce chleba i s kůrkou
- mletý černý pepř
- sůl
- 1 palička česneku
- 60 g parmazánu s kůrou
- hrstka zelené bazalky
- voda
Způsob přípravy
Hustá rajčatová polévka s chlebovými krutony je dobrý nápad, když máte velkou úrodu rajčat. Pro tento recept použijte jakákoliv rajčata kromě cherry rajčat. Do velkého hrnce nalijeme 3 hrnky vody, přidáme stonky a větší listy bazalky a 3 stroužky česneku.Zbylé listy bazalky zatím odložíme.Ještě do hrnce přidáme odříznutou kůrku z parmazánu a vše přivedeme k varu. Snížíme teplotu na střední úroveň, směs promícháme, povaříme, a po chvíli vše přecedíme a ponecháme si čistý vývar. Mezitím v troubě předehřáté na 180 stupňů na vymazaném plechu opečeme jeden krajíc chleba z obou stran tak, aby byl povrch křupavý, ale uvnitř měkký.Před pečením chléb osolíme a opepříme. Asi po 8 minutách pečení krajíček nakrájíme na kostičky a odložíme je stranou.
Zbývající stroužky česneku nakrájíme na tenké plátky a ve středním hrnci, do kterého jsme nalili olej, je asi tak 2 minuty povaříme. Pak k nim přidáme rajčata nakrájená na menší kousky a společně všechno povaříme 6 až 8 minut za občasného zamíchání. Směs také trochu osolíme a opepříme. Nyní k rajčatům přidáme zbývající chleba, zbylou bazalku a po uvedení do varu znovu vše povaříme za stálého míchání asi 12 minut, až vznikne hustá hladká kaše. Nakonec do polévky přidáme polovinu nastrouhaného parmezánu, podle potřeby ji zředíme připraveným vývarem a dochutíme pepřem a solí. Hotovou polévku podáváme horkou a s chlebovými krutony, případně každou porci posypeme zbylým strouhaným parmezánem..