Borůvkový rozvar recept
Na lívance, palačinky, jako ozdoba na dorty i koláče a třeba i na zmrzlinu - i takové využití má borůvkový rozvar. Borůvky svařené s cukrem jsou dobrota, po které i mlsné jazýčky oblíznou \"všech deset\". Rozvar se dá různě obměňovat. Přidat do něj lze například citronovou šťávu, a také želatinu. Tím se vytvoří skvělá a velmi efektní poleva na koláče a dorty.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 150 g borůvek
- 70 g krystalového cukru
- 1 vanilkový cukr (příp. vanilkový lusk)
Způsob přípravy
Borůvky umyjeme, pokud použijeme kanadskou odrůdu, tak je nožem přepůlíme.
Ovoce nasypeme do rendlíku, přidáme trošku vody a směs začneme pozvolna zahřívat. Jakmile začne lehce vřít, přisypeme cukr a vanilkový cukr nebo semínka z rozkrojeného vanilkového lusku.
Omáčku promícháváme a necháme na mírném ohni asi deset minut probublávat. Borůvky se částečně rozvaří a cukr rozpustí.
Hotový rozvar necháme chvilku vychladnout a použijeme dle potřeby.