Srnčí ragú recept
Zvěřina má svou specifickou vůni i chuť a před tepelnou přípravou je třeba, aby byla správně uzrálá. Pokud zvolíte kupované srnčí maso, nemusíte nic řešit, protože zde už se jedná o maso uzrálé. V ostatních případech je třeba nechat maso zrát v chladu, ideálně i s kůží. Ragú ze srnčího masa chutná skvěle s bramborovou kaší, bramborami či s knedlíky.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 kg předního srnčího masa
- 3 lžíce nakrájené kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
- 1 větší cibule
- 5 kuliček černého pepře
- 3 kuličky nového koření
- 1 bobkový list
- 1 dcl červeného vína
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce šípkové nebo rybízové zavařeniny
- šťáva i kůra z poloviny citronu
- sůl
- K naložení:
- Jalovec
- plátky cibule
- Na jíšku:
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
Způsob přípravy
Maso za pomoci ostrého nože odblaníme, uložíme ho do mísy, posypeme drceným nebo celým jalovcem, plátky cibule a necháme v lednici alespoň přes noc uležet.
Na másle osmahneme nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli. Přidáme na kostky nakrájené maso, z něhož jsme jemně oprášili jalovec a osmahneme po všech stranách. Maso posolíme, přidáme koření, citronovou kůru i šťávu.
Maso dusíme nejprve ve vlastní šťávě, pak ho mírně podlijeme a dusíme doměkka. Když změkne, vyjmeme ho z pánve a šťávu zahustíme jíškou, tedy moukou opraženou na másle. Jíšku ve šťávě pečlivě rozmícháme, přidáme zavařeninu, víno a necháme asi 15 minut povařit. Zredukovanou omáčku procedíme, vrátíme do ji pánve, přidáme maso a vše 10 minut společně prohřejeme.
Ragú servírujeme s bramborem, kaší nebo knedlíkem.