Druhy skopového a jehněčího masa

Dana F.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Připravujete doma skopové či jehněčí? Skopové a jehněčí maso není v České republice příliš oblíbené. V posledních letech ...

Připravujete doma skopové či jehněčí?
Skopové a jehněčí maso není v České republice příliš oblíbené. V posledních letech jeho spotřeba významně klesla. Avšak jsou země, kde ho běžně najdete na jídelníčku. Jedná se o Indii, Blízký a Střední východ, Balkán, Mongolsko, Island, muslimské země, ale i Španělsko, Itálii a Francii. V některých oblastech je spotřeba podmíněna náboženstvím – např. muslimové nejedí vepřové maso, hinduisté hovězí, aj. Asi víte, jaký je rozdíl mezi skopovým a jehněčím masem, ale pro jistotu si to upřesníme. Jehněčí pochází z mladých ovcí, které jsou staré maximálně šest měsíců. Toto maso je velice zdravé a oproti skopovému jemnější. Skopové maso je ze starších ovcí či koz a je o poznání tužší  (,proto se musí upravovat déle). Také má výraznější svou typickou vůni. Někteří lidé ji nesnesou, a proto tento druh masa nevyhledávají. Této specifické vůně se lze zbavit pomocí česneku, špeku, aromatického koření a bylinek, které přidáváme do pečení. Nyní si představíme druhy tohoto masa.

Druhy

Krk
Maso na krku je celkem prorostlé tukem, proto je vhodné ke mletí na karbanátky nebo k dušení.

Šrůtka
Najdeme ji přímo za krkem, na začátku hřbetu. Je také prorostlejší. Je vhodná k pečení či dušení.


Hřbet
Pokud se nám dostane do rukou hřbet v celku a zbavený kostí, je vhodný k pečení. Je dobrý jej nakořenit a péct na česneku. Obsahuje velkou část tuku. Pokud budeme mít hřbet s kostí, ořízneme tuk a můžeme připravit jako minutku.

Plec
Plec je vhodná k pečení či dušení. Ořezky z plece lze použít ke mletí na čevapčiči.

Bok
Ten se nejčastěji používá na dušení, na guláš, ale i ke mletí či na typický pilaf.

Kýta
Kýta je potřeba důkladně odblanit. V celku ji pečeme. Když se rozporcuje na plátky, můžeme z ní připravovat steaky a medailonky na pánvi nebo také na grilu.


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Druhy skopového a jehněčího masa, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Druhy skopového a jehněčího masa.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: druhy, skopového, jehněčího, masa.


×