Kvašáky recept
Kvašáky, neboli rychlokvašky, jsou okurky naložené v solném nálevu. Mějme na paměti, že na 1 l vody potřebujeme 400 g soli.
(celý recept)
Ingredience receptu
- okurky
- kopr
- kořen křenu
- vinné listy
- sůl
Způsob přípravy
Kvašáky, neboli rychlokvašky, jsou okurky naložené v solném nálevu. Mějme na paměti, že na 1 l vody potřebujeme 400 g soli. Okurky používáme nejčastěji velké až přerostlé. Okurky důkladně omyjeme. Stejně tak i vinné listy, snítky kopru a kořen křenu. Křen nakrájíme na kolečka. Na naložení použijeme velkou skleněnou nebo kameninovou nádobu. Okurky propícháme na několika místech vidličkou a naskládáme je do nádoby, prokládáme je kolečky křenu, koprem a vinnými listy.
Připravíme si silný solný roztok a zalijeme jím okurky tak, aby byly zcela ponořeny a ještě je zatížíme, aby se nedostaly na povrch. Pak ještě dolijeme nálev až k hrdlu nádoby. Necháme okurky v klidu kvasit. Po 7 až 14 dnech by měly být hotové. Je třeba je ochutnat. Jsou-li hotové, dáme je do chladna. Nálev může být někdy trochu zakalený, ale to není na závadu. Fotografie: Wikimedia.org