Dýňové risotto z Farro s kapustou recept
Dýňové risotto z Farro s kapustou je neobvyklé, protože není z rýže, ale z Farro, což jsou zrnka určitých druhů pšenice. Spolu s kapustou a dýní tvoří lahodné jídlo, rozhodně stojí tento recept za vyzkoušení.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1/2 hrnku suchého bílého vína
- 1 nadrobno nasekaná cibule
- 1 hrnek strouhaného sýra Parmigiano Reggiano
- 1 stroužek česneku
- 2 l zeleninového vývaru
- 4 lžíce másla
- mletý černý pepř
- sůl
- olivový olej
- 1 máslová dýně
- kousek kapusty nakrájené nadrobno
- 1 hrnek Farro
Způsob přípravy
Dýňové risotto z Farro s kapustou je neobvyklé, protože není z rýže, ale z Farro, což jsou zrnka určitých druhů pšenice. Spolu s kapustou a dýní tvoří lahodné jídlo, rozhodně stojí tento recept za vyzkoušení. Trouba musí být předehřátá na 220 stupňů. Dýni podélně rozkrojíme a odstraníme semena. Zbylou dužinu potřeme olivovým olejem, okořeníme pepřem a solí. Uložíme ji na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě 45 minut. Pak ji vyndáme z trouby a necháme chladnout. Zeleninový vývar v hrnci ohřejeme na střední teplotu. Ve velké pánvi na másle osmažíme nakrájenou cibuli až zesklovatí. Pak k ní přidáme utřený česnek a Farro a ještě 1 minutu smažíme.
Po této době do pánve přidáme bílé víno a zvolna vaříme, dokud se tekutina nevyvaří. Nyní přidáme 1/2 hrnku teplého vývaru a dále zvolna vaříme. Občas promícháme a postupně doplňujeme po částech zeleninový vývar. Vaříme přibližně 1 hodinu, až zrnka Farro změknou, ale nerozvaří se. Vychlazenou dýni oloupeme a rozmixujeme v mixéru na hladkou kaši. Z kapusty odstraníme tlusté stonky a její jemné listy nakrájíme nadrobno. Do uvařeného risotta přidáme dýňové pyré, kousky kapusty, nakonec strouhaný sýr a zbylé máslo. Dobře promícháme, a podle chuti okořeníme solí a pepřem.