Velikonoční cukroví - boží milosti recept
Velikonoční cukroví - boží milosti připravovaly na jarní svátky už naše prababičky. Je to sladké a křehké cukroví, kterého nikdy není dost.
Recept na velikonoční cukroví boží milosti se objevil už u M. D. Rettigové v 19. století. Podobné cukroví můžete najít i ve Skandinávii. Variace na velikonoční cukroví boží milosti se peče také ve Španělsku. Jsou to dobře známe churros. Ve Spojených státech si zase pochutnáte na andělských křídlech. Z toho je vidět, že velikonoční cukroví boží milosti je velmi oblíbená, tradiční pochoutka.
Ingredience receptu
- 50 g cukru krupice
- 250 g hladké mouky
- 4 lžíce zakysané smetany
- 3 lžíce suchého bílého vína
- 50 g Hery
- 2 vejce
- špetka soli
- 1 limetka
- 1 vanilkový cukr
- 8 lžic moučkového cukru
- olivový olej na smažení
Způsob přípravy
Na vále smícháme mouku s cukrem krupice, změklou Herou, vínem, smetanou, dvěma žloutky, nastrouhanou limetkovou kůrou a špetkou soli. Uhněteme hladké těsto a necháme ho 45 minut odležet v ledničce.
Na pomoučeném vále pak z těsta uválíme placku silnou asi 0,5 cm. Z placky tvořítkem vykrajujeme tvary (nejčastěji obdélníčky nebo čtverce), které pak rádýlkem ještě několikrát nakrojíme.
Ve vyšší pánvi rozpálíme olej a jednotlivé cukroví v něm jen velmi krátce osmažíme. Mělo by zrůžovět a lehce se nafouknout. Ještě teplé boží milosti hned obalíme ve směsi moučkového cukru s vanilkovým cukrem.