Hovězí kližka na česneku recept
Kližka je šťavnatá, jedná se o druh předního hovězího masa a hodí se k pomalému dušení a pečení. Výborný je z ní například guláš, skvěle chutná na houbách, ale také na česneku.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 800 g hovězí kližky
- 2 větší cibule
- 6 stroužků česneku
- 50 g sádla
- 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
- sůl
- mletý pepř
Způsob přípravy
Maso zbavíme blan, umyjeme ho, osušíme, osolíme a opepříme.
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Ve větším hrnci, který lze použít i pro zapékání v troubě, rozehřejeme sádlo a maso na něm zprudka opečeme ze všech stran. Jakmile se zatáhne, vyjmeme ho a odložíme stranou.
Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno, přidáme ji do výpeku a orestujeme dohněda. Po chvilce k ní přidáme prolisovaný česnek. Do hrnce nalijeme 500 ml vody, promícháme a do hrnce vrátíme maso.
Hrnec s masem vložíme do trouby předehřáté na 160°C a maso pečeme přibližně 3 hodiny, dokud nezměkne.
Během doby pečení maso několikrát otočíme. Když je hotové, hrnec vyjmeme z trouby, maso vyndáme a odložíme stranou. Hrnec vrátíme na plotnu, šťávu vyvaříme na tuk, který zaprášíme hladkou moukou a směs asi minutu opékáme. Jíšku zalijeme 400 ml vody, omáčku promícháme.
Omáčku necháme provařit, dokud nezhoustne. Trvá to přibližně 20 minut. Pak do ní vrátíme maso, lehce ho prohřejeme a můžeme servírovat. Jako příloha se skvěle hodí bramborový knedlík a dušený špenát nebo fazolky.