Sdílet:

Chřest recept

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Doba vaření40 minPočet porcí2 porce

Špargl neboli chřest milují Němci, Holanďané, ale i na českém menu má své místo. Málokdo ví, že právě Češi mají v pěstování této rostliny mnohaleté zkušenosti a náš chřest má v zahraničí dobré jméno díky vysoké kvalitě. Při nákupu této potraviny dbejte na to, aby byl chřest pevný, lesklý a jeho hlavičky sevřené. A co z něj připravit? Například ho lze zapéct se šunkou a sýrem.
(celý recept)

Ingredience receptu

  • 500 g chřestu
  • 5 plátků kvalitní šunky
  • 60 g tvrdého sýra typu ementál
  • 100 ml smetany
  • 1 žloutek
  • 1/2 citronu
  • máslo na vymazání formy
  • sůl
  • pepř


Způsob přípravy

Chřest je třeba nejprve oloupat, a to směrem od hlaviček dolů. Pozor, jsou velmi křehké, a proto je při loupání podložte. Dřevnaté konce odkrojíme a uschováme. Hodí se například pro přípravu polévek. Oloupanou rostlinu zakapeme citronovou šťávou a svážeme provázkem. Zde si prosím neberte příklad z Bridget Jones a místo modrého provázku použijte raději potravinářský.

Do poloviny vyššího hrnce nalijeme vodu, osolíme ji a přivedeme k varu. Chřest vložíme do vody (nejlépe na stojáka) a vaříme 10 - 15 minut. V mezičase si připravíme menší zapékací nádobu, kterou vymažeme máslem a její dno poklademe šunkou.

Z uvařeného chřestu odstraníme provázek a rozložíme ho na šunku. Zabalíme ho do ní a posypeme strouhaným sýrem. Žloutek rozšleháme ve smetaně, chřest směsí polijeme a v předehřáté troubě zapékáme asi 10 minut.

Takto připravený chřest podáváme s pečivem nebo vařeným bramborem.


Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Chřest recept, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Chřest.
Hledat podobné recepty na internetu jako Chřest


×