Kuřecí pilaf z trouby recept
Pokrm z rýže nebo pšeničného bulguru je tradiční uzbecké jídlo, které lze snadno připravit i v našich končinách. Sympatický na něm není nízký obsah kalorií, ale také to, že se při vaření zašpiní jenom jeden hrnec.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 8 kuřecích stehenních řízků
- 80 g piniových oříšků (lze nahradit kešu ořechy)
- 1 červená cibule
- 1 červená paprika
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička kurkumy
- 350 g dlouhozrnné rýže
- 850 ml kuřecího vývaru
- sůl
Způsob přípravy
Ve větším hrnci, který je vhodný i do trouby, nasucho opečeme piniové nebo kešu oříšky. Jakmile se opraží, odložíme je do misky na později.
V hrnci rozehřejeme olej, přisypeme najemno nakrájenou cibuli, kterou orestujeme. Jakmile zesklovatí, přidáme na drobné kostičky nakrájenou papriku a dalších pár minut ji restujeme. Pak zeleninu zasypeme lžičkou kurkumy a promícháme. Jako další v pořadí přijdou do hrnce na kusy nakrájená kuřecí stehna, které pár minut opékáme, dokud nezezlátnou. Teď už zbývá jen přisypat rýži, zalít ji 700 ml vývaru a tekutinu přivést k varu.
Když voda začne vřít, vypneme sporák a zaklopený hrnec opatrně přesuneme do trouby, kterou jsme si předehřáli na 200°C. Pilaf dáme péct a asi po 10 minutách ho zkontrolujeme. Pokud by se připékal, přilijeme vývar. Pokrm pečeme dalších deset minut. Ve výsledku by mělo být maso i rýže měkké. Pokud tomu tak není, necháme hrnec v troubě ještě pár minut.
Hotový pilaf posypeme praženými oříšky a podáváme.