Chlebová polévka recept
Tato úsporná polévka, jejíž základ tvoří chléb a vejce, byla v dřívějších dobách, kdy bylo hluboko do kapsy, velmi populární. Levné recepty se však hodí i pro dnešní dobu, a tak chlebová polévka opět nabývá na aktuálnosti. V původním receptu sice zelenina nefiguruje, ale já ji tam občas pro zpestření přidávám. Polévku můžeme podávat jako předkrm, ale zasytí i jako hlavní chod.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 2 hrnky rozlámaných chlebových kůrek
- 1 l vývaru z kostí (nebo 1 ks bujonu)
- 2 párky
- 2 žloutky
- čerstvé bylinky
- pepř
- sůl
Způsob přípravy
Do hrnce nalijeme vývar a do něj přidáme tvrdší rozlámané chlebové kůrky. Necháme je chvilku namáčet, aby změkly. Kdo použije do receptu zeleninu, nakrájí ji nadrobno a v tuto chvíli přidá do hrnce. Směs osolíme, opepříme, přivedeme k varu a povaříme asi půl hodiny.
Když se kůrky rozvaří, odstavíme polévku z plotny. Do trochu zchladlého vývaru vlijeme rozkvedlané žloutky a přisypeme na kolečka nakrájené párky, které krátce prohřejeme.
Nakonec polévku ozdobíme nasekanými čerstvými bylinkami a můžeme podávat.