Vánoční rybí polévka recept
Štědrovečerní menu se neobejde bez rybí polévky. Spolu s bramborovým salátem a smaženým kaprem na vánoční stůl prostě patří.
(celý recept)
Ingredience receptu
- rybí vnitřnosti (jikry, mlíčí)
- 1 kapří hlava
- 1,25 l vody
- 4 lžíce kořenové zeleniny nakrájené na nudličky
- 1 cibule
- 1,5 lžíce polohrubé mouky
- nasekaná zelená petrželka
- 1,5 lžíce másla
- celý černý pepř
- muškátový oříšek
- sůl
Způsob přípravy
Štědrovečerní menu se neobejde bez rybí polévky. Spolu s bramborovým salátem a smaženým kaprem na vánoční stůl prostě patří. Z kapří hlavy vyjmeme žábry a důkladně ji omyjeme. Pak vaříme v osolené vodě s cibulí asi hodinu. Mezitím na másle osmahneme kořenovou zeleninu, zalijeme trochou rybího vývaru, přidáme nakrájené rybí vnitřnosti a vše povaříme asi čtvrt hodiny.
Na másle připravíme z mouky světlou jíšku a povaříme ji v rybím vývaru. Vývar scedíme a přidáme k uvařené zelenině s rybími vnitřnostmi. Okořeníme muškátovým oříškem, můžeme přidat uvařené maso vybrané z rybí hlavy a nakonec posypeme zelenou petrželkou. K rybí polévce je zvykem podávat kousky osmažené veky (krutony).