Jogurt –⁠ jedna z nejzdravějších složek potravy a jeho domácí varianty

Lukáš Svítil

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Jogurt je považován díky svým charakteristikám za jednu z nejzdravějších potravin. Obsahuje hodně vápníku, který je perfe...

Jogurt je považován díky svým charakteristikám za jednu z nejzdravějších potravin. Obsahuje hodně vápníku, který je perfektní pro servis vašich kostí, fosforu a vitaminy řady B. Jejich nutriční hodnoty ale bývají odlišné. Jogurt také představuje vhodnou potravinu pro ty, kteří nesnesou laktózu v kravském mléce, ale kravské mléko obsažené v jogurtu jim nijak nepřekáží.
Jogurty jsou bohaté na bakterie, které jej činí lehce stravitelné. Ve střevech dokáže potlačovat škodlivé bakterie a naopak podporuje bakterie zdraví prospěšné. Podporují tím tak trávení a přinášejí úlevu při žaludečních potíží.

Obsah tuku v jogurtech osciluje mezi 0,5 gramy až 4 gramy. U spodní hranici mluvíme o nízkotučných nebo odtučněných jogurtech, v horní hranici to jsou jogurty plnotučné. Co se týká konzistence, jogurty bývají velmi řídké na jedné straně a na straně druhé velmi husté. Jogurty v řeckém stylu, jejichž základem je kravské nebo ovčí mléko, obsahují asi 10 gramů tuku ve 100 gramech jogurtu. Znamená to tedy, že tento druh jogurtu je tučnější, ale stále tuků obsahují méně než smetana a jsou tudíž zdravější.

Přírodní hladký jogurt

Přírodní jogurt vzniká tak, že se do mléka přidávají jogurtové kultury. Chlubí se jemnou krémovou konzistencí a štiplavou lehce nakyslou chutí. Používá se do klasického indického nápoje lassi nebo do dresinků a marinád.

Acidofilní jogurt

Acidofilní jogurt koupíte ve všech supermarketech, ale dříve se vyráběl jenom ve Francii. Základem pro výrobu je nízkotučné mléko, které se nechává zrát v kelímcích místo toho, aby se už „zralý“ do kelímků plnil. I když si zachovává jemnost a nadýchanost, má pevnější vzhled i konzistenci. Výborný je čerstvý jen tak.


Hladký řecký jogurt

Jak už bylo řečeno, vyrábí se kravského nebo ovčího mléka. Díky vysokému obsahu tuku má jemnou chuť a krémovou konzistenci a potlačenou přírodní kyselost. S medem a ovocem je super skvělou svačinou.

Jogurt z kozího mléka

Jogurt z kozího mléka je ideální varianta pro osoby, které jsou alergické na mléčné výrobky. Poznáte ho podle jemně nakyslé chuti a do horkých jídel při vaření jej můžete přidávat bez bázně a hany, protože se při změnách teplot nesráží.

Trvanlivý jogurt

Trvanlivosti jogurtu se dosahuje tak, že se pasterizuje, při čemž se zničí užitečné bakterie i přírodní kultury obsažené v čerstvých jogurtech. A tak se trvanlivý jogurt nemůže stát základem pro vaření nebo pro přípravu vašeho domácího jogurtu.

Mražený jogurt

Mražený jogurt představuje výbornou variantu zmrzliny. Je totiž obvykle méně tučný než samotná zmrzlina a má lehce nakyslou chuť. Ideální pochoutka pro horká letní odpoledne.

Výroba domácího jogurtu

Výroba domácího jogurtu je velmi jednoduchá. Na začátku použijte co nejlepší a nejčerstvější přírodní jogurt jako zákvas. Jakmile vyrobíte první dávku, můžete ji zase použít jako zákvas pro druhou dávku a tak dále. Ale pozor, zákvasu nesmí být příliš mnoho, protože potom by jogurt byl příliš kyselý a zrnitý. V chladničce domácí jogurt vydrží 4 až 5 dní.

Vlijte 600 ml odstředěného nebo polotučného mléka do kastrůlku a přiveďte jej k varu. Pak odstavte a nechte mléko vychladnout na teplotu 45 stupňů Celsia.
Nemáte-li doma kuchyňský teploměr, strčte do mléka prst. Mělo by být o něco teplejší, než je kůži příjemné. Přelijte mléko do velké misky.
Nyní do mléka metličkou všlehejte 15 až 30 ml (1 až 2 lžíce) živého jogurtu. Důkladně misku zakryjte potravinářskou fólií a zabalte do několika vrstev utěrek. Nakonec nechte stát přibližně 10 hodin na teplém místě, dokud jogurt neztuhne. A je hotovo.

Výroba odvodněného jogurtu

Jestli si doma chcete vyrobit odvodněním jogurtu jemný sýr, který je podobný chutí a strukturou sýru ricotta, tak rozložte na misku 30centimetrový čtverec plátna. Na něj vyklopte 600 ml přírodního hladkého jogurtu, dejte do cedníku a nechte okapat. Uděláte to například tak, že svážete okraje plátna provázkem a 3 hodiny necháte veškerou vodu vytéct.

Nákup a uchovávání

Jedná-li se o živý jogurt, pečlivě hlídejte datum spotřeby, které má velmi krátké. Dbejte na slovíčko živý, které najdete na obalu. Znamená to, že jogurt byl fermentován živou kulturou, což je pro vaše zdraví zásadní. Na etiketě se zajímejte také o složení jogurtu. Spousta jogurtů obsahuje zbytečně mnoho cukru, aromatizujících látek a například také škrob na zahuštění.

Domácí nanuk z jogurtu,  malin a broskví

Domácí nanuk z jogurtu, malin a broskví


Recept na domácí nanuk z jogurtu je zdravější varianta klasické zmrzliny, navíc je díky své kyselosti více osvěžující.


Řecký jogurt s teplou ostružinovou omáčkou

Řecký jogurt s teplou ostružinovou omáčkou


Tuhle dobrotu milují hlavně děti. Jemný krémový jogurt s teplou ovocnou omáčkou je prostě neodolatelná kombinace.


Okurka s bílým jogurtem

Okurka s bílým jogurtem


Recept na okurku s bílým jogurtem je skvělou a zdravou snídaní pro ty, kteří chtějí zhubnout.


Pistáciovo jogurtové smoothie

Pistáciovo jogurtové smoothie


Recept na jogurtové smoothie existuje v tolika variantách, kolik existuje na světě lidí.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Jogurt –⁠ jedna z nejzdravějších složek potravy a jeho domácí varianty, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:



×