Třešně v hlavní roli: zavařování, pečení i výroba likérů
Letní měsíce jsou bohaté na sklizeň nejrůznějších druhů ovoce. Velké popularitě se těší například peckoviny, konkrétně třešně. Sezona červených sladkých plodů je momentálně v plném proudu a my vám přinášíme tipy, co z oblíbených třešní připravit.
Když se třešňové stromy obalí růžovými květy, je jasné, že léto už je za dveřmi. Políbit se na prvního máje s drahou polovičkou pod rozkvetlou třešní je krásná tradice a ovocný strom se těší popularitě i později, když začne plodit. Třešně mají sklizeň od června do srpna a v Evropě patří k nejoblíbenějším druhům ovoce.
Vitamíny, kalorie i výživné látky. Jak si třešně stojí?
V počtu kalorií se sladké třešně drží přibližně uprostřed žebříčku. Ve 100 g plodů se skrývá 53 až 64 kilokalorií. Jsou tedy o něco kaloričtější než například jahody nebo hrušky. Třešně mohou být dle jednotlivých odrůd sladší nebo kyselejší. V závislosti na množství ovocného cukru, který obsahují.
V tomto populárním ovoci nalezneme i celou řadu vitamínů, minerálů a antioxidantů, které obecně řečeno posilují imunitu a prospívají tělu.
Rychlá doba spotřeby
Jako u většiny sezonního ovoce i u třešní platí, že rychle podléhají zkáze a je třeba je co nejdříve zpracovat. V lednici vydrží čerstvé dva až tři dny. Třešně se dají i dobře zmrazit. Stačí odstranit stopku, ovoce umýt, důkladně osušit a dát do uzavíratelného sáčku a uložit do mrazáku. Z třešní se před zmrazením může odstranit i pecka. Ovoce se sice při mrazení lehce stlačí, ale na chuti mu to neubere. Kdo bude třešně ukládat do mrazáku s peckou, musí myslet na to, že je třeba ji odstranit ve chvíli, kdy bude ovoce napůl roztáté.
Třešňové dobroty
Zralé třešně jsou plné chuti a šťávy. Hodí se proto k přípravě sirupů, likérů, džemů a samozřejmě moučníků. Třešňové marmelády a džemy skvěle dochutí lívance, palačinky, pudinky. Díky své svěží chuti dobře fungují i jako nátěr do dortů. Na kompotu z třešní si zase rádi pochutnáme v zimě, kdy můžeme o létě jen snít. Mezi tradiční třešňové moučníky však bezpochyby patří bublanina, co ale zkusit taštičky plněné třešněmi nebo ovoce v dezertech kombinovat s čokoládou. Báječně se totiž doplňují. Kdo už má úrody na zahradě plné zuby a neví, co s třešněmi, může z ovoce vyrobit sladké sirupy nebo likéry.
Recept na likér
Ingredience:
500 g třešní, 200 g bílého kandovaného cukru, 0,7 l vodky, 2 hřebíčky, ½ vanilkového lusku, 1 celou skořici, 1 pomeranč
Postup:
Třešně umyjeme, zbavíme stopek a pecek. Do velké uzavíratelné sklenice nasypeme ovoce, přidáme vodku, koření, umytý a na plátky nakrájený pomeranč. Sklenici uzavřeme a směs necháme 4 – 6 týdnů louhovat. Je třeba zvolit místo, které nepodléhá přílišným výkyvům teplot. Po určené době likér přecedíme přes sítko a plátýnko a je – li třeba, dochutíme ho. Nápoj plníme do lahví a uchováváme v chladu.

Třešňová bublanina se zakysanou smetanou
Tento moučník je díky přidané zakysané smetaně krásně vláčný. Třešňová bublanina, které nikdo neodolá!

Třešňová marmeláda
Červená marmeláda z třešní patří mezi top produkty. Dochutí moučníky, jogurty i nápoje.

Třešňová polévka
Ovoce lze zařadit i jako jeden z obědových chodů. Třešňová polévka zasytí a osvěží v parných dnech.

Třešňová zmrzlina s mákem
Luxusní zmrzlina plná zajímavých chutí. To zaručuje kombinace třešní a máku.