Babské rady: jak vyčistit plech na pečení
Během adventu bývá v kuchyni hodně napilno. Při pečení vánočního cukroví dostávají zabrat nejen ruce kuchařek a kuchařů, ale také kuchyňské náčiní. Jak vyčistit pečící plechy co nejšetrnější cestou? Přinášíme vám dva tipy, jak na to!
Plechy na pečení sice vypadají bytelně a na očích je má jen domácí osazenstvo kuchyně, přesto potřebují patřičnou údržbu. Zbytky mastnoty, připečený cukr a spáleniny nedělají povrchům plechů dobře a ani pro pečení cukroví nejsou žádoucí, protože ho mohou zdeformovat.
Když plech potřebuje údržbu
Představa drhnutí připálenin a mastnoty není příliš lákavá. Navíc, houbičky s hrubým povrchem nebo ještě hůře kovové obracečky a nože, mohou povrch plechu poškrábat, a tím poškodit. Ani použití agresivnějších chemických prostředků se nedoporučuje. Přeci jen, plechy přijdou do kontaktu s potravinami a o zbytky chemikálií v jídle asi nikdo příliš nestojí.
Ani pečící papír není všemocný a i přes něj může na plech prosáknout mastnota a cukr. Řešení nabízí například silikonové pečící podložky, které jsou proti prosáknutí odolnější.
Čištění přírodní cestou
Návrat k co nejšetrnějším čistícím prostředkům je velmi sympatický trend, který navíc funguje.
1. Jedlá soda
Tenhle bílý prášek toho v domácnosti zvládne opravdu dost. Použít se dá nejen jako přísada do těst, ale také jako šetrné a účinné čistidlo. I připáleniny a mastnota na plechu nebudou mít s pomocí jedlé sody šanci. Jak na to?
Postup:
Přibližně 50 g sody rozsypeme na plech a povrch plechu zalijeme vodou asi do výše jednoho až dvou centimetrů. Plech vložíme do trouby předehřáté na 100°C (horní a spodní ohřev) a necháme zahřívat. Po 15 – 20 minutách se začne uvolňovat pára a to je signál, že plech můžeme vyndat. Odložíme ho stranou, necháme trochu zchladit, vodu slijeme a sodu opláchneme. Pokud na povrchu plechu zbyde trocha prášku, lze ho smýt za pomoci houbičky a jaru.
2. Prášek do pečiva a ocet
I prášek do pečiva obsahuje jedlou sodu a v kombinaci s pár kapkami octa vytvoří účinnou pastu proti připáleninám a skvrnám.
Postup:
Dvě až tři balení prášku do pečiva smícháme se dvěma lžícemi octa a trochou horké vody. Vytvoříme pastu, kterou naneseme na připálená místa. Necháme působit přes noc a druhý den plech opláchneme teplou vodou. Pokud připáleniny zcela nepovolí, můžeme si vzít na pomoc kartáček na zuby.

Vánoční perníčky podle Kluci v akci
Další z tradičních druhů vánočního cukroví, které baví péct a zdobit i děti.

Vaječňák - vánoční vaječný likér
Sklenička tohoto krásně zabarveného likéru zahřeje na těle i na duši.