Pomalu pečená jehněčí plec recept
Pomalu pečená jehněčí plec je sice trochu náročnější na náš čas, ale jemné a měkké maso nám to bohatě vynahradí.Jako příloha se nejčastěji vaří bramborová kaše, ale to už je volba každého z nás.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 2,5 kg jehněčí plece
- 2 paličky česneku
- 3 snítky tymiánu
- 8 menších cibulek
- 1 lžíce balzamikového octa
- 2 konzervy naložených rajčat (asi 800 g)
- olivový olej
- mletý černý pepř
- sůl
Způsob přípravy
Pomalu pečená jehněčí plec je sice trochu náročnější na náš čas, ale jemné a měkké maso nám to bohatě vynahradí.Jako příloha se nejčastěji vaří bramborová kaše, ale to už je volba každého z nás. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Očištěnou plec osolíme a okořeníme pepřem a celou také potřeme olivovým olejem. Velký pekáč také vymažeme olejem, vyskládáme do něj pokrájenou cibuli a navrch položíme připravenou jehněčí plec. Pekáč vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 20 minut.Po této době snížíme teplotu na 140 stupňů a pečeni podlijeme vodou tak, aby vrstva vody byla asi 0,5 cm ode dna.Pekáč přikryjeme víkem a pečeme při snížené teplotě 4 hodiny.
Občas zkontrolujeme hladinu vody v pekáči a v případě potřeby ji doplníme, aby se úplně neodpařila. Po čtyřech hodinách do pekáče kolem masa navrstvíme pokrájená naložená rajčata.Na ně nasypeme tymián, oloupaný česnek a to vše pokapeme octem.Pekáč vrátíme do trouby a pečeme ještě půl hodiny. Nyní se ujistíme, že je maso měkké a vyndáme ho z pekáče na talíř.Z pekáče z povrchu odstraníme přebytečný vypečený tuk a maso můžeme vrátit zpět. Přílohu si zvolíme, jak už jsme řekli na začátku, podle své chuti.Také bramborový knedlík a špenát by vůbec nebyl špatný.