Jahodový koláč s drobenkou recept
Jahodový koláč s drobenkou je lehký a šťavnatý zákusek ke kávě nebo čaji, třeba k sváteční snídani. Ideální moučník v sezóně jahod.
(celý recept)
Ingredience receptu
- těsto a náplň:
- 400 g polohrubé mouky
- 300 g čerstvých jahod
- 1 lžíce bramborového škrobu
- 1 vejce
- 130 ml olivového oleje
- 245 ml podmáslí
- 250 g cukru krupice
- 2 lžičky prášku do pečiva
- drobenka:
- 250 g hrubé mouky
- 250 g cukru krupice
- 100 g tuhého másla
Způsob přípravy
Jahody omyjeme, nakrájíme na plátky, nasypeme do mísy a prosypeme škrobem a 1 lžící cukru. Necháme je zatím stát aby pustily štávu. Ze zbytku cukru a vejce ve šlehači ušleháme hustou pěnu. Přidáme do ní mouku, ve které jsme rozmíchali kypřící prášek, podmáslí a olej a ušleháme hladké těsto. Troubu si mezitím předehřejeme na 200 stupňů.
Na vymazaný a moukou vysypaný plech rozprostřeme těsto a poklademe ho jahodovou směsí. Povrch koláče posypeme drobenkou, kterou jsme si připravili promnutím prsty z tuhého másla, mouky a cukru.
V předehřáté troubě koláč pečeme 30 až 40 minut, až drobenka zezlátne.