Zajímavosti o kávě. Nápoji bohatých i chudých
Nápoj bohatý na kofein, který umí nabudit, se stal neodmyslitelnou součástí životů lidí téměř po celém světě. Proto není divu, že má káva i svůj vlastní mezinárodní den, který připadá na 1. října. Přinášíme vám několik zajímavostí o nápoji, který si stojí za to vychutnat.
Trocha historie
Za kolébku kávy je považovaná Etiopie a jižní Súdán. K jejímu objevení se váže legenda, která praví, že kávu jako stimulant objevili etiopští pastýři. Ti údajně pozorovali kozy ze svého stáda a zjistili, že když se zvířata napasou na keřích s bílými květy a červenými plody, jsou mnohem čipernější, než je běžné. Pastevcům to vrtalo hlavou a pro radu si šli do blízkého kláštera. Mniši plody kávovníku zkoumali na vlastní kůži a objevili tak stimulační účinky neznámých plodů.
O kávě jako o nápoji v dnešní podobě se však hovoří až o pár století později. Za její popularizaci a rozšíření mimo černý kontinent se zasadili koloniální mocnosti, které ji vyvážely jako obchodní artikl.
První kavárny vznikaly v 17. století v Benátkách, Marseille, Londýně a Oxfordu. K nám se nápoj dostal až na počátku 18. století a poprvé si na něm pochutnali obyvatelé Brna, kde byla roku 1702 otevřena první kavárna. O dvanáct let později si kávu vychutnali i Pražané a příležitost jim k tomu dal damašský kupec Hatalah zvaný Doedat, který uvedl do provozu kavárnu U zlatého hada v dnešní Karlově ulici a o něco později otevřel ještě jeden podnik, kavárnu U Tří pštrosů na Malé Straně.
Nápoj bohatých
Kavárny zpočátku navštěvovala pouze nejvyšší vrstva a bohaté obyvatelstvo, protože káva byla tehdy luxusní zboží. Dnes je nápoj dostupný každému a vychutnat si ho lze v teplé i studené podobě, v mnoha intenzitách a formách.
Druhů kávy jako rostliny je na světě více než 120. Těmi nejznámějšími, které představují 99% světové produkce, jsou druhy arabica a robusta. Zrna se liší tvarem, barvou i chutí. Arabica se získává z plodů kávovníku arabského, vyniká jemnou, delikátní a nasládlou chutí s ovocnými podtóny. Její zrno má protáhlejší tvar a o něco nižší obsah kofeinu než robusta.
Zrnka robusty jsou menší, kulatější a jejich mateřskou rostlinou je kávovník statný. Chuť kávy připravené z robusty je zemitá, nahořklá a její vůni si vybaví každý, kdo si v době předrevoluční mlel zrna kávy na mlýnku v potravinách. Obecně platí za méně kvalitní než arabica, přesto má mnoho fanoušků.
Ledová káva ( frappé)
Tento druh kávy je velmi populární především v letních měsících roku. Osvěžující frappé je oblíbeným nápojem na dovolené například v Řecku.
Vídeňská káva
Šálek kávy s vysokým kopcem lahodné šlehačky. Tak kávu servírují u našich rakouských sousedů.