Dýňové noky s bylinkovým máslem recept
Noky jsou u nás doma docela často na talíři a nikdy by mě nenapadlo, zkusit si je vyrobit doma. Vždyť ty z pytlíku z obchodu stačí jen vysypat do hrnce s vroucí vodou a za dvě minuty je hotovo! Jenže pak jsem našla recept na domácí noky, v níž byla zakomponovaná dýně, a to vzbudilo mou pozornost. Dýně je má oblíbená podzimní zelenina, už jen kvůli té nádherné barvě. Tyto domácí dýňové noky mají krásný oranžový nádech a vůbec nejsou rozplizlé. Servírují se polité šalvějovým máslem a posypané parmezánem. Na této dobrotě si pochutnají bez výčitek i vegetariáni.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 250 g dýně Hokkaido
- 200 - 250 g špaldové mouky + na pomoučení podložky
- 2 uvařené moučné brambory
- 2 vejce
- 2 lžíce olivového oleje
- 100 g parmezánu
- 1 bobkový list
- 60 g másla
- pár snítek šalvěje
- sůl
Způsob přípravy
Umytou a osušenou dýni rozpůlíme, vydlabeme semínka a dužinu nakrájíme na menší kostky. Dýni dáme do hrnce, přilijeme 2 - 3 lžíce vody, hrnec zaklopíme a dýni dusíme asi 20 minut, dokud nezměkne. Přebytečnou vodu slijeme.
Uvařené vychladlé brambory oloupeme, nakrájíme na malé kousky, přidáme k dýni a zeleninu rozmixujeme do hladké hmoty.
Ke směsi přisypeme mouku, přidáme vejce, polovinu množství parmezánu a lžičku soli. Směs promícháme vařečkou a pak rukama vypracujeme těsto. Pokud bude příliš mokré a lepivé, přisypeme mouku. Těsto zakryjeme potravinovou fólií a necháme v chladu půl hodiny odpočinout.
Těsto vymotáme z fólie, rozdělíme ho na čtyři stejné kusy, z nichž na pomoučené podložce vyválíme válečky o průměru asi 2 cm. Šulánky nakrájíme na 2 cm široké kousky a každý kousek jemně stlačíme vidličkou. Tím vzniknou na těstě zářezy.
Noky vaříme ve vroucí osolené vodě, ale ne najednou ale po dávkách, aby se neslepily. Hotové jsou tehdy, když vyplavou na hladinu. Noky vyndáme děrovanou naběračkou a odkládáme je do mísy.
Ve velké pánvi rozpálíme dvě lžíce olivového oleje, přidáme bobkový list a přisypeme noky, které dozlatova opečeme.
Ve stejné pánvi rozehřejeme máslo, přisypeme nasekanou šalvěj a necháme ji krátce rozvonět.
Noky servírujeme polité bylinkovým máslem, zasypané parmezánem.