Musaka recept
Tradiční zapékané jídlo z Balkánu a Blízkého Východu. Vyzkoušejte tuto řeckou variantu se zapečeným lilkem rajčaty a zalité bešamelovou omáčkou. Musaka se také někdy zapéká s plátky brambor, v každé oblasti ve varianty různí.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 1 mrkev, nastrouhaná
- 1 petržel, nastrouhaná
- 1-2 stroužky česneku, drcené
- 500 g mletého hovězího masa
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1/2 lžíce sušeného oregana
- 500 g brambor, oloupaných a nakrájených na kostky
- 1 lilek, nakrájený na kostky
- 1x 400 g konzerva drcených rajčat
- Krusta:
- 500 g jogurtu řeckého typu
- 2–3 vejce
- hrst nasekané hladkolisté petrželky
- 150 g sýra feta, rozdrobeného (nebo jiného sýra dle chuti, např. eidam či čedar)
- špetka muškátového oříšku
Způsob přípravy
V širším hrnci opékejte na oleji dosklovita cibuli. Přidejte mrkev, petržel a česnek a krátce opečte. Pak přidejte mleté maso, opékejte ještě 5 minut a vařečkou rozbíjejte hrudky masa na menší kousky. Směs osolte, opepřete, přidejte oregano a vmíchejte brambory a lilek. Přilijte drcená rajčata, do prázdné konzervy nalijte vodu a přidejte ji také do hrnce. Promíchejte a vařte 15–20 minut, aby brambory téměř změkly.
Připravenou směs vlijte do pekáčku. Troubu předehřejte na 200°C.
Jogurt prošlehejte s vejci, petrželkou, fetou a strouhaným muškátovým oříškem. Rovnoměrně přelijte přes masovou směs a dejte zapéct na 15–20 minut do trouby.