Kopřivový špenát recept
Jednoduchá krémová příloha z kopřiv je lahodný a rychlý způsob, jak přidat do stravy vitamíny, minerály a bílkoviny. Vařené, pak restované na másle s česnekem, muškátovým oříškem a směsí zakysané smetany a mléka, toto jídlo v balkánském stylu je snadné a rychlé. Nejlepší ze všeho je, že je výživné a chutné!
(celý recept)
Ingredience receptu
- 45 dkg čerstvě natrhané a omyté mladé kopřivy
- 2 lžíce másla
- 2 stroužky česneku nakrájené nebo mleté
- 1 lžíce univerzální mouky
- ½ šálku vyhrazené tekutiny na vaření kopřivy
- ¼ čajová lžička mletého muškátového oříšku
- ⅓ šálek mléka
- 2 lžíce zakysané smetany
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Způsob přípravy
Vyčistěte a opláchněte připravené kopřivy a přiveďte velký hrnec vody k varu. Přidejte kopřivy a vařte, dokud nezvadnou, asi 5-10 minut. Nakonec přeceďte.
Ve velké litinové nebo nepřilnavé pánvi zahřejte dvě lžíce másla a dva stroužky česneku na středním ohni, dokud nebude česnek voňavý, asi 30 sekund.
Vmíchejte jednu lžíci mouky a restujte asi jednu minutu, dokud nebude směs hladká a bublinková.
Přidejte kopřivu a ½ šálku vody a vařte. Kopřivu za stálého míchání dusíme, dokud se kapalina neodpaří, asi 10 minut.
V malé misce vyšlehejte ⅓ šálku mléka a dvě lžíce zakysané smetany. Nakonec směs vmíchejte do kopřiv. Přidejte špetku muškátového oříšku; dochuťte solí a pepřem. Vařte na středním ohni, dokud směs nezhoustne, asi 3-5 minut.