Losos s kuskusem recept
Oblíbený druh ryby podávaný s jemnozrnnou těstovinou - kuskusem, je velmi zdravé a přitom vydatné jídlo. Losos obsahuje velký podíl bílkovin, omega 3 - mastné kyseliny a také vitamín D, který je zejména v pochmurnějším období roku hodně třeba.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 4 filety z lososa
- 1 - 2 stroužky česneku
- 1 citron
- 1 lžíce olivového oleje
- 10 g čerstvého estragonu (volitelné)
- sůl
- pepř
Způsob přípravy
Rybu omyjeme a osušíme papírovými utěrkami. Do větší keramické nebo plastové mísy vymačkáme šťávu z citronu, přidáme nastrouhanou kůru, nadrobno nakrájený česnek, nasekaný estragon a olej. Vše promícháme a do mísy vložíme osolené a opepřené filety z lososa, které v marinádě pěkně “vykoupeme”. Mísu zakryjeme a rybu necháme asi čtvrt hodiny marinovat.
Troubu rozpálíme na vysoký stupeň (220 - 230°C), pokud máme funkci gril, zapneme ji. Na plech vyložený pečícím papírem vložíme marinované filety a rybu pečeme asi deset minut.
V mezičase si připravíme přílohu, kterou je kuskus. V menším hrnci zahřejeme lžičku másla a lžičku olivového oleje, přisypeme odměřené množství kuskusu a vše pořádně promícháme. Kuskus zalijeme horkou vodou nebo vývarem, a to v poměru 1 díl těstoviny a 1,5 dílu vody. Směs promícháme, hrnec zakryjeme a kuskus necháme pár minut bobtnat. Pak už jen stačí těstovinu načechrat vidličkou a podávat společně s rybou.