Pečená žebra z divočáka podle Pohlreicha recept recept

Redakce Jídlo.cz

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Doba vaření120 minPočet porcí4 porce

Pečená vepřová žebra patří k oblíbeným jídlům v nejedné klasické české hospůdce. Hodí se totiž ideálně k pivu. Které triky pro přípravu těch nejlepších žeber prozrazuje Zdeněk Pohlreich?
 


Vepřová žebra patří mezi stálice


Vepřová žebra mají výhodu v tom, že jsou levná a dají se snadno připravit. Běžné je jejich nakládání do různých marinád.
Recept na pečená vepřová žebra je ideální jídlo, které připravíte i pro větší počet strávníků. Pak už můžete sedět a věnovat se živé zábavě u piva s přáteli. A to zejména v případě, že je budete chystat na grilu. Stejně vynikajícího výsledku ovšem dosáhnete i přípravou v troubě.
Inspirovat se tak můžete i receptem z pořadu Teď vaří šéf, který chystal žebírka v texaském stylu.


Celková časová náročnost
 


Vezmeme-li v potaz nutnost cca hodinu marinovat a připočítáme-li další hodinu na upečení žeber, celková náročnost tohoto receptu činí 2 hodiny.
Jinak vám ovšem samotná příprava jednotlivých surovin zabere cca 15 minut. Pokud si zvládnete pohlídat troubu, recept na pečená vepřová žebra zcela jistě k dokonalosti dotáhnou i kulinářští začátečníci.


Další variace na marinády
 


Výhodou marinády na maso je, že vám otevřou mnoho možností a můžete s nimi dát průchod vlastní fantazii
Základem mnoha marinád na žebra je především hořčice a kečup. Pokud tyto základní suroviny smícháte, můžete dále marinádu na maso už vylepšovat podle chuti.
Jeden z nejjednodušších receptů například doporučuje přidat med, grilovací koření a pivo. Milovníci ostrého se pochopitelně nemusejí vyhýbat ani přídavku chilli, případně dochutit marinádu na maso i tabascem.
Kromě rajského protlaku a kečupu využívají některé recepty také passatu. Někdy se také setkáte s označením rajčatové pyré. Tvořena je prolisovanými rajčaty bez semínek a slupky, která nejsou nijak zahuštěná. V původní podobě není ani tepelně upravená.
 


Žebra na grilu
 


Tradičním receptem pro grilování jsou hlavně žebra podávaná marinovaná v Memphis barbecue omáčce. Ve svém pořadu ji ostatně tuzemským gurmánům představil právě i Zdeněk Pohlreich ve svém pořadu Šéf na grilu.
Omáčka je chuťově poměrně výrazná a hodí se i k jiným druhům mas, například ke kuřecímu. Základem je opět rajčatový protlak a ocet. Další suroviny už se liší podle jednotlivých zemí a samozřejmě i chutí strávníků.
Kdo chce, může například sáhnout chilli, o chuťové variace se postarají povětšinou různé druhy hořčice. Různá jsou i přidávaná sladidla, v některých receptech najdete klasický cukr, jiné preferují melasu. V našich podmínkách vám může být blízké i použití medu. Recept na pečená vepřová žebra podle Pohlreicha je právě zde.


Jak na to?


(celý recept)

Ingredience receptu

  • 1,5 až 2 kg žeber z divočáka nebo vepřová žebra
  • sůl
  • pepř
  •  
  • Na marinádu:
  •  
  • 3 stroužky česneku
  • cibule
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • worcestrová omáčka
  • vinný ocet
  • rostlinný olej
  •  


Způsob přípravy

Některé recepty využívají také vepřový bok a s tímto postupem souhlasí i mnozí profesionální šéfkuchaři. Na žebrech totiž nemusí být dostatek masa. Pokud budete kupovat bůček, snažte se, ať je co nejvíce libový.

Použít můžete i žebra z divočáka. Obecně zvěřinu je nutné nechat odležet, což je důležité hlavně tehdy, berete-li si maso přímo od myslivce. V případě, že si maso kupujete v obchodě, je vhodné už k okamžitému zpracování.

Žebra dáme do misky a podle chuti osolíme a opepříme. Polovinu cibule nakrájejte na měsíčky, vložte nasekaný česnek a orestujte na oleji. Přidejte protlak a cukr v uvedeném množství, trochu worcestru pro dochucení a červený vinný ocet.

Základ na marinádu necháme provařit. Odstavíme a teplou směsí zalijeme žebra, která budeme cca hodinu marinovat. Vložíme do trouby na 150 °C a necháme péct cca hodinu. Podáváme s chlebem.


Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Pečená žebra z divočáka podle Pohlreicha recept recept, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu pečená žebra divočáka podle pohlreicha .
Hledat podobné recepty na internetu jako Pečená žebra z divočáka podle Pohlreicha

Kde najít informace



×