Pečená žebra z divočáka podle Pohlreicha recept recept
Pečená vepřová žebra patří k oblíbeným jídlům v nejedné klasické české hospůdce. Hodí se totiž ideálně k pivu. Které triky pro přípravu těch nejlepších žeber prozrazuje Zdeněk Pohlreich?
Vepřová žebra patří mezi stálice
Vepřová žebra mají výhodu v tom, že jsou levná a dají se snadno připravit. Běžné je jejich nakládání do různých marinád.
Recept na pečená vepřová žebra je ideální jídlo, které připravíte i pro větší počet strávníků. Pak už můžete sedět a věnovat se živé zábavě u piva s přáteli. A to zejména v případě, že je budete chystat na grilu. Stejně vynikajícího výsledku ovšem dosáhnete i přípravou v troubě.
Inspirovat se tak můžete i receptem z pořadu Teď vaří šéf, který chystal žebírka v texaském stylu.
Celková časová náročnost
Vezmeme-li v potaz nutnost cca hodinu marinovat a připočítáme-li další hodinu na upečení žeber, celková náročnost tohoto receptu činí 2 hodiny.
Jinak vám ovšem samotná příprava jednotlivých surovin zabere cca 15 minut. Pokud si zvládnete pohlídat troubu, recept na pečená vepřová žebra zcela jistě k dokonalosti dotáhnou i kulinářští začátečníci.
Další variace na marinády
Výhodou marinády na maso je, že vám otevřou mnoho možností a můžete s nimi dát průchod vlastní fantazii
Základem mnoha marinád na žebra je především hořčice a kečup. Pokud tyto základní suroviny smícháte, můžete dále marinádu na maso už vylepšovat podle chuti.
Jeden z nejjednodušších receptů například doporučuje přidat med, grilovací koření a pivo. Milovníci ostrého se pochopitelně nemusejí vyhýbat ani přídavku chilli, případně dochutit marinádu na maso i tabascem.
Kromě rajského protlaku a kečupu využívají některé recepty také passatu. Někdy se také setkáte s označením rajčatové pyré. Tvořena je prolisovanými rajčaty bez semínek a slupky, která nejsou nijak zahuštěná. V původní podobě není ani tepelně upravená.
Žebra na grilu
Tradičním receptem pro grilování jsou hlavně žebra podávaná marinovaná v Memphis barbecue omáčce. Ve svém pořadu ji ostatně tuzemským gurmánům představil právě i Zdeněk Pohlreich ve svém pořadu Šéf na grilu.
Omáčka je chuťově poměrně výrazná a hodí se i k jiným druhům mas, například ke kuřecímu. Základem je opět rajčatový protlak a ocet. Další suroviny už se liší podle jednotlivých zemí a samozřejmě i chutí strávníků.
Kdo chce, může například sáhnout chilli, o chuťové variace se postarají povětšinou různé druhy hořčice. Různá jsou i přidávaná sladidla, v některých receptech najdete klasický cukr, jiné preferují melasu. V našich podmínkách vám může být blízké i použití medu. Recept na pečená vepřová žebra podle Pohlreicha je právě zde.
Jak na to?
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1,5 až 2 kg žeber z divočáka nebo vepřová žebra
- sůl
- pepř
- Na marinádu:
- 3 stroužky česneku
- cibule
- 1 lžíce rajského protlaku
- 1 lžíce třtinového cukru
- worcestrová omáčka
- vinný ocet
- rostlinný olej
Způsob přípravy
Některé recepty využívají také vepřový bok a s tímto postupem souhlasí i mnozí profesionální šéfkuchaři. Na žebrech totiž nemusí být dostatek masa. Pokud budete kupovat bůček, snažte se, ať je co nejvíce libový.
Použít můžete i žebra z divočáka. Obecně zvěřinu je nutné nechat odležet, což je důležité hlavně tehdy, berete-li si maso přímo od myslivce. V případě, že si maso kupujete v obchodě, je vhodné už k okamžitému zpracování.
Žebra dáme do misky a podle chuti osolíme a opepříme. Polovinu cibule nakrájejte na měsíčky, vložte nasekaný česnek a orestujte na oleji. Přidejte protlak a cukr v uvedeném množství, trochu worcestru pro dochucení a červený vinný ocet.
Základ na marinádu necháme provařit. Odstavíme a teplou směsí zalijeme žebra, která budeme cca hodinu marinovat. Vložíme do trouby na 150 °C a necháme péct cca hodinu. Podáváme s chlebem.