Meruňkový likér recept
Z meruněk se dají vyrábět marmelády, péct výtečné koláče, ale připravit z nich můžeme i příjemně sladký alkoholický likér. Čerstvé meruňky, vanilkový lusk a vodka, to jsou základní ingredience pro přípravu tohoto lahodného likéru. Když ho nalijete do pěkné sklenice, můžete jím obdarovat své blízké.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 800 g meruněk
- 750 ml vodky
- 300 g bílého kandovaného cukru (nebo krupicového)
- 1 balíček kyseliny citronové
Způsob přípravy
Velkou uzavíratelnou sklenici (ideálně "zavařovačku") vymyjeme horkou vodou se saponátem, pečlivě propláchneme a vysušíme.
Meruňky umyjeme, rozpůlíme, vyndáme pecku a zbytek nakrájíme na kostičky. Vanilkový lusk podélně rozřízneme nožem a tupou stranou nože vykrojíme vnitřek se semínky.
Do připravené sklenice nasypeme meruňky, cukr, vanilkový lusk i s vydlabaným vnitřkem, kyselinu citronovou a přilijeme vodku. Směs promícháme, sklenici uzavřeme a likér necháme nejméně 5 týdnů odpočívat. Během této doby ho pravidelně protřepáváme.
Likér následně přecedíme přes síto a plníme do menších, vymytých uzavíratelných lahví.