3 druhy jarní listové zeleniny pro zdraví
S jarem startuje úrodná doba roku a na pulty obchodů se dostává sezónní ovoce a zelenina. Od května si tak můžeme pochutnávat například na různých druzích listových salátů. Proč je zařadit do jídelníčku a jaké pokrmy z nich připravit?
Dle doporučení Světové zdravotnické organizace bychom měli denně zkonzumovat minimálně 400 g ovoce a zeleniny. Číslo to není nijak závratné, ale přesto má většina z nás nedostatek ovoce a zeleniny na jídelníčku. Zelenina přitom obsahuje jen velmi malé množství kalorií, bohatá je naopak na vitamíny a minerální látky, proto bychom neměli její denní příjem podceňovat.
Zelené zdraví
Potraviny zelené barvy jsou bohatým zdrojem zejména kyseliny listové. Její zvýšené dávky by měly ženy užívat především v těhotenství, pro zdravý vývoj plodu. Nejen nastávající maminky však potřebují tento vitamín. Kyselina listová hraje důležitou roli při krvetvorbě i buněčném dělení. Její nedostatek se v těle může projevovat anémií, lupénkou, vznikem depresí a dalších chorob.
Listová zelenina obsahuje i významné množství dalších vitamínů, minerálů a zdraví prospěšných živin. Zelené druhy potravin bychom proto neměli v jídelníčku opomíjet a na jaře se zaměřit na ty, které mají právě sezónu. Které to jsou?
Polníček
Tomuto salátu s drobnými zelenými lístky se také přezdívá kozlíček. Díky vysokému obsahu vitamínu C, kterého v polníčku nalezneme podobně jako v citrusech, ho mnozí považují za nejzdravější salát na světě. Bohatý je však také na betakaroten, železo a další minerální látky.
Salát s jemně oříškovou chutí má sezónu od konce dubna do listopadu a výtečně chutná v kombinaci s olejem z vlašských ořechů, s balzamikovým octem, solí a pepřem. Přidat ho lze i do smoothie, k tepelné úpravě se ale příliš nehodí.
Rukola
Patří do čeledi brukvovitých a doma je na Apeninském poloostrově. Mnozí rukolu považují za plevel, a to je velká křivda. Rukola neboli roketa setá, přináší našemu zdraví pár skvělých benefitů. Podobně jako v polníčku, i v této listové zelenině nalezneme porci vitamínů a minerálů, které jsou pro fungování organismu nezbytné. Pojídat rukolu se doporučuje například jako podpůrný prostředek při prevenci vzniku osteoporózy či cukrovky.
Díky ostřejší, štiplavé chuti je roketa zajímavým doplňkem mnoha pokrmů. Oblíbená je především v Itálii a ozvláštní saláty, těstoviny i slané koláče. Stejně jako polníček se nehodí k tepelné úpravě a její sezóna je v období od května do listopadu.
Listový hlávkový salát
Tento druh salátu je v českých zahradách klasikou, a také on má lidskému zdraví co nabídnout. Listový salát je zdrojem antioxidantů, kyseliny listové i železa. Kdo si na něm pochutná, povzbudí zároveň trávení i činnost jater. Konzumace jeho zelených listů prospívá také duševnímu stavu, protože látky obsažené v salátu snižují pocit únavy.
Z listů hlávkového salátu připravíme výtečný salát, smoothie a na rozdíl od jeho "kolegů" výše, ho můžeme upravovat i tepelně. Sezónu má stejnou jako rukola, tedy od května do listopadu.

Salát Caesar
Oblíbená klasika, to je salát Caesar s kuřecím masem, krutonky, parmezánem a majonézou.

Cizrnový salát s tuňákem
Římský hrách neboli cizrna dodá sálatu pořádnou porci bílkovin. Tuňák doladí chuť a salát lze díky jeho hutnosti bez obav servírovat jako hlavní chod.

Mrkvový salát s rozinkami
Mrkve je plná betakarotenů, a to se hodí na jaře i v létě, protože natónuje pokožku do krásného odstínu. Mrkvový salát s rozinkami má nasládlou chuť a podávat ho lze například jako doplněk k masu.

Salát z kuskusu s kuřecím masem a zeleninou
Zelenina, obilovina a maso - lepší kombinaci si k obědu nebo večeři vybrat nemůžete. Vyzkoušejte chutný salát s kuskusem a drůbežím masem.

Těstovinový salát s kuřecím masem
Také kombinace těstovin, zeleniny a drůbežího masa je populární a chutná. Ideální pokrm pro teplé roční období.