Lokše bez brambor recept
Tyhle jednoduché placky jsou u nás doma v top žebříčku oblíbenosti. Jejich příprava je až směšně snadná, ale celé osazenstvo naší rodiny se může po plackách pomazaných máslem doslova utlouct. Jíst se dají samotné, skvěle však chutnají i jako příloha k masu.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g polohrubé mouky
- 800 - 1000 ml kysaného mléka nebo podmáslí
- máslo na potření
- sůl
Způsob přípravy
Na vál vysypeme mouku, uprostřed uděláme důlek a po částech do něj nalijeme podmáslí nebo kysané mléko.
Za pomoci nože tekutinu postupně zapracujeme do sypké mouky. Uhněteme hladké těsto, které rozdělíme na asi 12 - 15 stejných kousků.
Každý kousek rozválíme na placku, kterou opékáme na plotně na litinové podložce nebo teflonové pánvi. Když se placka začne příliš nadouvat, opatrně ji propíchneme špičkou ostrého nože.
Placky vršíme na talíř a každou pomažeme máslem. Z vytvořené věže si každý nabere kolik potřebuje a placku ochutí solí.