Rychlé domácí housky bez droždí recept
Chutné a křupavé pečivo lze upéct i tehdy, když doma schází droždí nebo kvásek. Jako náhražku můžeme použít kypřící prášek do pečiva, s nímž těsto krásně nabyde. Jedinou nevýhodou takto připravených houstiček je to, že do druhého dne ztvrdnou. U nás v rodině ale tuto maličkost příliš neřešíme, protože se po nich vždycky rychle zapráší.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 550 g špaldové mouky typu 630 a trochu na posypání
- 200 ml vody
- 200 ml mléka
- 30 ml slunečnicového oleje
- 20 g kypřícího prášku do pečiva
- 1 čajová lžička soli
Způsob přípravy
V míse smícháme 550 g špaldové mouky, kypřící prášek a sůl. Poté přidáme vodu, mléko, olej a vypracujeme hladké těsto. Mísu zakryjeme čistou utěrkou nebo potravinovou fólií a těsto necháme 15 minut odpočinout.
V mezičase vyložíme plech pečícím papírem a troubu předehřejeme na 200°C. Pracovní plochu poprášíme zbylou moukou a těsto na ní vyklopíme. Nyní přijde na řadu tvarování houstiček.
Těsto rozdělíme na asi 12 stejně velkých kousků a každý z nich poválíme mezi dlaněmi tak, aby vznikla kulička. Když se těsto bude lepit, můžeme ruce potřít trochou oleje.
Houstičky klademe v rozestupech na plech, potřeme je rozšlehaným vajíčkem a navrchu je nařízneme žiletkou nebo ostrým nožem. Kdo chce, může je navíc posypat třeba sezamovým semínkem nebo kmínem. Pečení trvá přibližně 25 minut, v závislosti na typu trouby.