Hovězí špíz recept
Hovězí špíz z kvalitního masa je rozhodně pochoutka. Přílohu si zvolíme podle své chuti, buď salát z čerstvé zeleniny, nebo opečené brambory, či hranolky.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 900 g hovězího steaku
- 2 hrnky sojové omáčky
- špejle
- 4 plátky čerstvého zázvoru
- 1,5 hrnku medu
- 1 stroužek česneku
- 8 stonků zelené cibulky
- 3/4 hrnku bílého cukru
- 3/4 hrnku hnědého cukru
- 1 lžíce rybí omáčky
Způsob přípravy
Hovězí špíz z kvalitního masa je rozhodně pochoutka. Přílohu si zvolíme podle své chuti, buď salát z čerstvé zeleniny, nebo opečené brambory, či hranolky. Marinádu připravíme smícháním utřeného česneku, zázvoru, nasekané zelené cibule, 1/2 šálku hnědého cukru a 1/2 šálku bílého cukru v hrnci. Tuto směs za stálého míchání zahřejeme, přidáme 1 hrnek medu a všechen zbylý cukr. Směs přivedeme k varu a asi 15 minut opatrně povaříme. Stále mícháme.
Po této době marinádu odstavíme z plotny, vložíme do ní maso a potřeme ho marinádou ze všech stran. Maso necháme marinovat 12 hodin. Po této době maso vyndáme z marinády a osušíme. Nakrájíme ho na menší kousky, navlečeme na špejle nebo jehly tak, aby se jednotlivé kousky nedotýkaly. Hotové špízy vložíme do předehřátého grilu a grilujeme je z každé strany asi 2 minuty. Při grilování je můžeme potírat směsí ze zbylého medu a rybí omáčky.