Mandlový koláč s medem recept
Mandlový koláč s medem je moučník, který budete mít na stole za hodinu. Jednoduchý a křehký nápad na netradiční pohoštění ke kávě.
(celý recept)
Ingredience receptu
- těsto:
- 1hrnek sladké smetany
- 1 hrnek cukru krupice
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
- 3 vejce
- mořská sůl
- rostlinný olej
- poleva:
- 200 g mandlových lupínků
- 1 vanilkový cukr
- 1 hrnek cukru krupice
- 150 g změklého másla
- 4 lžíce včelího medu
Způsob přípravy
Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. Vejce s cukrem a špetkou soli utřeme do hladké pěny. Pak zvolna přidáme smetanu a mouku, ve které jsme rozmíchali prášek do pečiva.
Těsto důkladně promícháme a rozetřeme ho na olejem vymazaný pečící plech. V předehřáté troubě těsto pečeme jen asi 13 minut.
Mezitím rozpustíme v kastrolku máslo, přidáme med, cukr a vanilkový cukr a nakonec i mandlové lupínky. Za stálého míchání směs přivedeme k varu a pak ihned stáhneme z plotny.
Hotovou horkou polevu natřeme na zpola upečené těsto, vrátíme plech do trouby a koláč pečeme dalších 13 až 17 minut. Po vychladnutí mandlový koláč nakrájíme na řezy.