Top 5 jídel z cukety
Zelenina tvarem připomínající okurku se v českých kuchyních objevila v 80. letech, a to přímo v masovém měřítku. Bylo to hlavně proto, že je to zelenina, kterou vypěstuje i ten nejméně zkušený zahradník a v našich zahrádkách vyroste velká úroda cuket téměř bez naší pomoci skoro sama. Navíc je to zelenina poměrně levná a téměř celoročně dostupná.
Na rozdíl od okurky se cuketa téměř vždy upravuje tepelně, a to vařením, dušením, zapékáním, grilováním apod. Je ale dobře možné používat i cuketu syrovou, jemně nakrájenou třeba do zeleninových salátů. Její chuť je velmi jemná a nevýrazná, takže tu uplatníme různé bylinky a koření.
Nejchutnější a nejkvalitnější jsou malé až středně velké plody kolem 25 cm, které mají nevyvinutá semínka a většinou je nemusíme loupat. V kuchyni můžeme použít i květy cuket. Cuketa je málo kalorická protože obsahuje vysoké procento vody. Ceníme si ji hlavně pro vysoký obsah minerálních látek a karotenu. Několik inspirativních nápadů na jídla z cukety bychom vám tu chtěli nabídnout.

Cuketová polévka
Kdo má rád krémové hladké a jemné zeleninové polévky, pochutná si. Jako doplněk můžeme kromě uváděných chlebových krutonů připravit také topinky potřené česnekem nebo opečené bagetky.

Plněné cukety
Plněné cukety voní bylinkami, česnekem a ovčím sýrem. Skvělé jídlo, které podáváme horké. Můžeme ho servírovat s vařenými novými brambory nebo jen s čerstvým zeleninovým salátem.

Bramborák s cuketou pečený v troubě
Kdo z nás nemá rád bramboráky. Ty křupavé placky vonící majoránkou a česnekem. V tomto receptu polovinu brambor nahradíme nastrouhanou cuketou a v předehřáté troubě je upečeme téměř bez tuku. Jsou vynikající.

Zapečená brokolice s cuketou a špenátem
Tady je cuketa doplněná čtyřmi druhy sýrů a spoustou zeleniny. Tato symfonie chutí a vůní linoucí se z trouby nás určitě nenechá chladnými. A ještě jedna výhoda je tu, v jednom velkém pekáči snadno připravíme báječný oběd nebo večeři pro celou rodinu.

Cuketa plněná kuskusem
A znovu zapečená cuketa, tentokrát ji naplníme kuskusem, doplníme pikantním salámem, rajčaty a paprikami. A samozřejmě nemohou chybět bylinky a nezbytné koření.